Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Intelovi novi procesori 12. generacije ‘Alder Lake’ dobiće i nove kulere

piše : Dragan Milošević

Procurele su slike i neke osnovne informacije u vezi sa novim Intelovim ‘Laminar RH1’ hladnjakom za 12. generaciju ‘Alder Lake’ CPU-a, koji izgleda mnogo „opasnije“ sa RGB osvetljenjem, koje je sada postalo već gotovo nezaobilazni element čak i kod napajanja, grafičkih kartica, pa i RAM modula. Očekivalo se da će Intel predstaviti svoje nove “Alder Lake” procesore 12. generacije blistavim novim maloprodajnim hladnjacima, ali nisu stigli na vreme. Međutim, došao je i taj trenutak, novi kuleri na novim procesorima – konačno.  Intelov “Laminar RH1” hladnjak za Alder Lake-S procesore je sa radikalno promenjenim dizajnom, u najmanju ruku.

Novi hladnjak je mnogo viši od Intelovih dosadnih maloprodajnih hladnjaka (koji se nije ni malo promenio u poslednjih više od 10 godina), pri čemu hladnjaci RH1 i RM1 izgledaju i skoro potpuno drugačije u odnosu na stare na koje smo navikli. RH1 hladnjak je viši, uz očekivano veći i TDP, dok je RM1 hladnjak manjih dimenzija. Naravno, tu je i lepo RGB osvetljenje, sa upakovanim 12. Gen Core „Alder Lake“ CPU hladnjakom napravljenim od metala i trebalo bi da rasipa toplotu bolje od trenutnih kulera, nekih, da kažemo, standardnih 65 W. Intel će navodno ponuditi ove nove Laminar 65W CPU hladnjake sa maloprodajnim Alder Lake-S procesorima koji će biti lansirani 5. januara 2022.

Maloprodajne verzije Intel Core CPU-a 12. generacije će navodno biti osvežene, sa hladnjacima pod nazivom Laminar RH1, RM1 i RS1, i Intel će podići svoj nivo na tržištu, na kojem je AMD već neko vreme sa svojim znatno poboljšanim referentnim CPU hladnjakom, ali i u mnogo čemu savremenijim i naprednijim procesorima u odnosu na Intelove. Svi novi navodni Intelovi referentni CPU hladnjaci su drugačiji po dizajnu, pri čemu je uz to, kao što smo već i spomenuli, Laminar RH1 mnogo viši od RM1 i RS1 hladnjaka. Ovo je pored i znatno naprednije arhitekture samih procesora, kod koje Intel takođe kasni za AMD-om, velika stvar za ovu kompaniju, jer će to biti prvi put posle dosta godina da je Intel promenio i referentni hladnjak na svojim CPU-ovima nove generacije.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: