Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

JAL + Besne Gliste – Gerila Bar (13.X 2017.)


Gerila Bar je sjajno mesto za klupske svirke.
dotkom-foto-report-svirka-josip-a-lisac-besne-gliste-gerila-bar-novi-sad-petak-13 (16)
dotkom-foto-report-svirka-josip-a-lisac-besne-gliste-gerila-bar-novi-sad-petak-13 (9)Veliko, prostrano, akustično…Usluga prijatna i ekspeditivna. Još kad se poklopi i da bend kojeg si došao da gledaš (u ovom slučaju dva) ima svoj dan i da je u odličnoj formi, a da publika ume to da prepozna i odličnom reakcijom nagradi muzičare, prostim zbirom dolazimo do jedne sjajne večeri u kojoj se neki članovi ekipe DOTKOMa odlično proveli.
 
 Besne Gliste su crossover bend iz Beograda. Crossover zato jer niko ne živ ne može da kaže šta to, ustvari, ovi momci sviraju ? Reggae, dub, rock, ska, hardcore, hip-hop… Sve su to žanrovi kojima pripada muzika Besnih Glista. Neki ih zovu i ” Rege Against The Machine” što bi i mogla biti najpribližnija odrednica njihovog muziciranja.


 
Publika je, za razliku od mene, koji je samo ovlaš bio upoznat sa pesmama benda od početka učestvovala i zajedno sa Glistama pevala, recitovala, repovala odlične stvari kao što su ultrabrza i vesela ” Propaganda” , žestoka ” Armija piona“, izvrsna ” Seti se Barbara” , naravno na tekst Žaka Prevera, “Senka” (moj lični favorit) i još nekoliko drugih koje su momci vrlo usvirano izveli u svojih sat i recimo, petnaest minuta nastupa.

 

dotkom-foto-report-svirka-josip-a-lisac-besne-gliste-gerila-bar-novi-sad-petak-13 (25)Fotka sa šefom i gitaristom benda Juliusom Velkerom dokazuje da su pregovori o skorom mogućem intervjuu na stranicama ovog elektronskog časopisa završeni sa uspehom i vrlo brzo ćete moći da o “Besnim Glistama” saznate mnogo više od toga da rade još od 2010. godine i imaju album pod imenom “Zugzwang“. 
 
Spot za favorita na mojoj ličnoj domaćoj Top listi za ovu godinu, pesmu ” Generacija” prikazan na platnu koje je u međuvremenu razvučeno preko bine, najavio je izlazak na binu Vedrana i njegove bande koja se sve češće potpisuje kao “JAL” , umesto “ Josip A Lisac” .
dotkom-foto-report-svirka-josip-a-lisac-besne-gliste-gerila-bar-novi-sad-petak-13 (1)
Kreću brzo i veselo a “masa je odmah krenula da se pali i žari”. Red starijih , red novijih pesama, “Unapred-unazad“, “Kerovi laju“, “Prestani da se motaš (oko moje žene)“, “Mala Sirena“, ” Revolucija” , ” Kako smo mi – mi” , sjajna obrada “Nataše” od Poslednje Igre Leptira i još gomila pesama kojima ne mogu sad, u ovom trenutku dok pišem, da se setim imena, razgalila su publiku koja je zaista dobrano napunila “Gerila Bar”.

Dobra atmosfera, vesela lica i dobro crno pivo (bar u mom slučaju), sve su to faktori da ovaj nastup JAL-a i Besnih Glista bude jedan od boljih na kojim sam bio ove godine. 
Josip-A-Lisac-3725
Samo još nešto, ne mogu da se otmem utisku da bi, da smo samo malo “normalnija” zemlja na polju kulture i da nismo toliko zaglibili u taj smrdljivi glib kiča i šunda, ova dva benda bili stalni posetioci zvaničnih Top lista. Ovako, nažalost, ostaće večita alternativa i underground. 
Ko zna zašto je to dobro ?

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: