Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Lični stav: MEDENO OBOJENE OLUJNE MISLI NEDELJNOG JUTRA…(STEEL & LIJEPI BRENER, novi spotovi)

Razmišljao tastaturom: Željko Štrbac

Nedeljno jutro, zamalo kao i mnoga druga. Prva kafa i letimični pregled informativnih emisija na tv-u… oh ne, 04 avgust… zar opet?! Jedni ga slave oduvek, a drugi su se nedavno setili da je potrebno da zvanično tuguju. I dok se obe strane pompezno pripremaju za obeležavanje svog „značajanog datuma“, odlučih da na trenutak pobegnem iz stvarnosti u jedan od svojih svetova – svet muzike…

Realizacija ideje za ovaj tekst je sa današnjim danom dobila potpuno novi koncept, ali zato je ova „kritika“ i ugledala svetlost dana. Jer, šta bi bilo da nije svanulo baš ovo nedeljno jutro?! I to baš 04. avgusta?! Ne mogu da razmišljam o bolnim temama kojima nas bombarduju sa malih ekrana i podsećaju na prošlost. Iako za koji dan treba da pređem tu famoznu granicu, ona za mene ne postoji. I zato sam odlučio da napišem tekst koji će svi razumeti… sa ove strane granice, ali i sa onih strana granica. A samim tim što ga razumeju, zapitah se tiho: „Iz kog razloga, uopšte, postoje te granice?“. Ali shvatih u momentu da opet misli počinju da trče ka bolnim temama i odlutah ponovo u taj svoj svet… svet bez granica… svet muzike.

Mesec jul, kao da mi je u par trenutaka protekao, a pritom imam osećaj da skoro nisam ni trepnuo jer sam bio maksimalno rastrzan. Međutim, srećan sam jer sam uspeo delimično da ispratim neke od noviteta na muzičkoj sceni (sceni bez granica…). Ovaj put se neću baviti samim aranžmanima i žanrom, skoncentrisaću se na fabulu dva spota koji su mi privukli pažnju. Centralna tema je ljubav. Ah… baš ovog 04. avgusta… u inat, živela ljubav!!!

Bend „Steel“ je rođen 2013. godine u Beogradu. Za sebe tvrde da su hard rock bend kome treba verovati. I odlučih da im poverujem jer željno iščekujem novi spot, pošto mi spot za pesmu „Medena“ nikako nije po ukusu.

Odsutno-depresivni automehaničar u spotu budan sanja o tome kako će osvojiti svoju devojku iz sna i odlučuje da to sprovede u delo. Ali kako to čini? Potpuno pogrešno. Odlazi u mračnu atmosferu kockarnice, odere nekoliko čaša žestine i zavrti rulet. Naposletku, u ovoj omađijanoj sredini u moru kockara gubitnika, baš on, višestruko umnožava svoj krvavo zarađeni novac. Kupuje automobil iz snova, kao instrument kojim se osvaja ista ona devojka iz sna.

A devojka, pada već na sam pogled na taj automobil jer njegova priča nije ni neophodna, ali po rečima Branislava Lazića, vokala benda, to je samo pričica koja se krije iza teksta ove pesme i nema veze sa realnim životom. Nadam se da je tako i da će na takav ispravan način ovu pričicu protumačiti i mladi kojima se svidi ova pesma.

 

Bend „Lijepi brener“ je nešto mlađi, rođen 2014. godine, u Sarajevu. Sebe opisuju kao rock, funk, blues bend. Izbacili su meni lično veoma dopadljiv spot za pesmu „Obojena“.

Simpatična devojka juri gradom i trči da potpuno nezainteresovanom kolegi objasni kako funkcioniše IV Njutnov zakon koji glasi: „Student se nalazi u statusu mirovanja dok ga panika zbog nadolazećeg ispitnog roka ne primora da to stanje promeni!“.

Nakon malog emotivnog brodoloma zbog nezahvalnosti prema dobroj volji i želji da pomogne, devojka prihvata poziv raje i odlazi u grad gde sreće svoju nesrećno izabranu simpatiju, koja ubrzo biva odstranjena iz igre crvenim kartonom uz veliko negodovanje, ali i  pomoć VAR tehnologije koja je nedvosmisleno presudila meč.

Razmišljam tiho tastaturom: „Baš je zanimljiv ovaj svet, svako postavlja granice kako želi…“ i zaključujem: “Pa te granice ne postoje zaista… sve do poslednje ih postavljamo sami: granice za gluposti, granice za ludosti, granice za lucidnost…“. I počeh glasno u sebi da navijam za situaciju u kojoj će se upoznati momak iz automehaničarske radionice i simpatična štreberka: „Oni će se sigurno razumeti bolje od svih ostalih kombinacija!!!“… i odlutah… ka nekim novim granicama…

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave a Reply