Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Od snenog i nežnog dremeža do kanonade besa – TUS NUA u NS, petak, 10.12. 2021, CK13

U petak uveče (10.12m CK13) smo po treći put u Novom Sadu ugostili zagrebački bend TUS NUA. Ovaj put su zvanično duo (Jordi Ilić i Jelena Božić) potpomognuti bubnjarom i basisticom 😊  (ako sam dobro razumeo kako ih je Jordi predstavila – Pedrom i Lunom, ako nisam, izvinjavam im se) i došli su da promovišu odličan novi, drugi po redu album “Nothing Personal”. Tus Nua svira sanjivu i atmosferičnu muziku koja propuštena kroz gomilu pedala i efekata stvara razna osećanja kod slušalaca, od tople ambijentalne dream pop melodije do agresivne i napadne kanonade kao stvorene da izbacite sav svoj bes i frustraciju.

kliknite na fotografije da biste ih uvećali

Sve to smo dobili i u “Crnoj Kući” pred, nažalost, uvrh glave, četrdesetak gledalaca. Razloga za to ima, bojim se, previše. Tradicionalna lenjost i bojazan od ozbiljnih povreda usled kiše koja je padala celo veče, novosadskih ljubitelja alternativne glazbe, preko Kovid propusnica koje su bile neophodne da bi se ušlo na gig, konkurencije u “Fabrici” pod nazivom “Eyesburn” a možda i neodovoljno dobro izreklamiranog događaja.

Svejedno, kao u “Tamnom vilajetu” – “ Ko je bio, pokajao se, ko nije, taj se kajao još više”. Oni koji su bili, prisustvovali su vrlo dobrom, ne i odličnom koncertu, koji bi dobio ocenu više da je bilo malo više hemije i reakcije u odnosu – bend : publika. Samom muziciranju nemam šta zameriti. Tačna i precizna ritam sekcija koja je pratila paletu gitarskih pasaža, tepiha koji su prekrivali osnovne, sanjive melodije. Zvuk je bio odličan, s tim što bih zamerio toncu da su u nekim pesmama vokali bili previše tihi.

Trinaest pesama (podjednako su bila pokrivena oba albuma, i “novi, “Nothing Personal”, koji je izašao nešto malo više pre mesec dana i, debi, “Horizons”), dvanaest plus malo “nategnut” bis nisu bile dovoljne da u potpunosti utonemo u prijatan dremež uljuljkivani snenim, nežnim melodijama Jordi i Jelene koje su u pravim trenucima prekidane filigranski preciznom bukom. Trebalo nam je još, činilo se da je sve nekako prekratko trajalo. Otud i fraza da su se posetioci kajali što su došli. To naravno nije tačno, jer je ovo bio jedan od boljih koncerata na kojima sam bio ove godine.

Koncert je nemoguće prepričati, zato pogledajte fotografije našeg Gorana Stepančeva, pa ćete možda osetiti delić atmosfere iz “Crne Kuće”.

 

Pre koncerta smo i popričali sa curama a taj razgovor ćete moći da čujete na UnderGRAND radiju u emisiji “Razgovori ugodni”, kasnije i na našem Podcastu, a potrudićemo se da i transkribujemo sve što smo pričali pa da natenane na stranicama ovog portala pročitate još zanimljivih fakata u vezi sa TUS NUA.

 

(Visited 191 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: