Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

PROG muzika teška tačno 21 gram (RIVERSIDE u POZORIŠTU MLADIH (NS), 06.03.2020)

Kad ti dođe omiljeni bend na noge, tako reći u dvorište, onda ne postoje prepreke da odeš na koncert , ma kakvih nedaća u životu imaš, a samo ću dodati, da odavno nisam imao gori period u životu. No, to ne bi trebalo da zanima čitaoce, pa ću odmah preći na stvar.

Dakle, poljski RIVERSIDE je posle prošlogodišnjeg spektakla u Domu Omladine Beograda, odlučio da nam učini plezir i dođe ponovo u našu zemlju, ovaj put, na moju neizmernu radost, skrativši putovanje za sto kilometara (dolazivši iz Zagreba gde je imao nastup prethodne večeri). “Pozorište Mladih” je bilo idealna scena za dokazivanje da prog muzika nije samo pusta matematika, niti vašar tehnikalija već da u sebi može da nosi i poruku, tešku tačno 21 gram, koliko kažu da teži duša.

(fotografije možete uvećati klikom na njih)

Ne bih vas davio o set-listi i repertoaru koji su nam za ovaj susret upriličili Marijuš Duda i ortaci, ali ću samo navesti da je bend izveo skoro čitav poslednji album “Wasteland” i da je prošarao svojom karijerom u cirka 2 sata i 10 minuta koliko je koncert trajao. Meni lično vrhunac koncerta je bilo izvođenje pesme “ The Depth Of Self-Delusion”, mada su neki moji prijatelji isticali neke druge pesme kao “pikove svirke”, što je samo znak da su RIVERSIDE “po-ki-da-li” kako često zna da kaže ortak Proka koji iako svetski rekorder u posećivanju rokerskih hodočašća sinoć nije bio prisutan. Pišemo mu minus.

To što je koncert bio sedeći (odlična stvar za moju načetu kičmu) nije sprečavalo publiku da aplaudira, dobacuje, peva delove pesama, refrene, a ponegde i čitave kompozicije uglas sa Marijušom koji je bio pravi šef benda. Bio je i konferansije i animator i glavna spona benda sa gledaocima. Usput je maestralno svirao bas deonice i uverio me da je fantastičan pevač (moram priznati da to do sada nisam primećivao u toj meri).

Za bis su ostavili “pesmu mog života” (“Wish You Were Here” od Pink Floyda) i posvetili je Pjotru Grudzinskom, svom bivšem gitaristi i minijaturu “The Day After”. Standing ovations, nekoliko naklona publici, bacanje palica i trzalica (jednu sam čak i pokupio sa poda, ali sam je prosledio devojčici koja je to isto pokušala) i KRAJ…Samo do sledećeg viđenja, kako su nam momci obećali, a koje će biti verovatno na promotivnoj turneji sledećeg albuma čije snimanje je RIVERSIDE već najavio za sledeću godinu.

Za kraj bih se zahvalio organizatorima na odlično sprovedenoj ideji, Studentskom Kulturnom Centru NS, Bobi Škrbiću i posebno Milanu Rakiću koji mi je pola u šali, a pola u zbilji rekao : “ Doveo sam ti RIVERSIDE na noge, jer znam koliko ih voliš 😊”.    

Fotografije koje ilustruju atmosferu ove svetkovine odradio je naš Mihajlo Janković. Osetite delić atmosfere i uživajte…

(Visited 43 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: