Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Sudar dve energije i potoci znoja (LAZAR,NORTHERN REVIVAL, petak 16.07. dom b-612)

Dom b-612 je, to se mora priznati, sticajem raznih okolnosti preuzeo primat kada su mesta za alternativne svirke u Novom Sadu u pitanju. Još jednom je bio premali da primi sve zainteresovane posetioce, uprkos kiši i tradicionalno lenjim i izgovorima sklonim novosadskim ljubiteljima alternativnog zvuka. Lazar i Northern Revival su opravdali epitete kvalitetnih i usviranih bendova i dokazali da je scena daleko od mrtve, naročito kada postoji entuzijazam, ljubav i razlog za sviranje.

(kliknite na fotografiju da biste je uveličali)

Lazar je krenuo nešto posle 22h i to poprilično žestoko,  sa ispadanjem iz ritma u prvom minutu, mada su se odlično snašli i već na prvom brejku vratili u kolosek (ne pravim se pametan, to su reči jednog člana benda posle svirke :)). Gitara je bila nešto glasnija nego što je bilo potrebno, ali je svejedno bend svirao odlično, što je i publika dokazala frenetičnim aplauzima i povicima. U nekih tri frtalja sata  odsvirali su 11 pesama, s tim što su mudro novi EP “Put” ostavili za sam kraj. Moram reći da je novi EP izvanredan i da ima odlične šanse da bude plasiran visoko kada se bude pravile TOP liste domaćih albuma za 2021. godinu. Alternativni instrumentalni progresivni rok Lazara je zagrejao masu i više nego što je trebalo pa je bilo neminovno izlaziti napolje iz sale ili odlaziti do šanka u potrazi za osveženjem…

 

…Sparina i nedostatak vazduha su se osetili duplo jače kada je Northern Revival krenuo u akciju. Rekao bih da je njihov stoner heavy zvuk u novim pesmama (kojih je bilo nekoliko) evoluirao u southern metal ala BLACK LABEL SOCIETY, što se naročito moglo čuti u zvuku gitare Aleksandra Rajića, koji je izgleda u poslednjih godinu dana intenzivno slušao Zakka Wylde-a i u Slobinom vokalu. Apsolutno to ne govorim u negativnom kontekstu, samo pokušavam da približim onima koji nisu bili na svirci. A na svirci je bilo ko u “tamnom vilajetu” – ko je bio, kajao se, ko nije, kajao se još više…Šalim se, naravno, jer su momci zaista otprašili “za sve pare” i bilo je evidentno da su se zaželeli svirke i publike posle godinu i par meseci hibernacije. Ko je bio, ozbiljnu prepreku potpunom uživanju imao je u nedostatku prostora i kiseonika i velikom procentu vlage u vazduhu, a ko nije bio, taj je ostao uskraćen za baš dobar koncert dva odlična benda, različitih energija, ali zavidne veštine i usviranosti. 

Ekskluzivitet je da je na nastupu sniman i spot za novu pesmu “Psychosis” koja će kao singl prethoditi albumu koji ima (radni?) naziv “Modification“. Spot je snimao i režiraće ga (a ko drugi? :)) Mihajlo Obrenov.

Pošto nam na jesem opet spremaju kojekakve zabrane i limite zbog moguće ponovne  pandemije , ostaje nam da iskoristimo ovo leto da se dobro zabavimo na svirkama. Sinoć to nismo propustili…

fotografije : Mihajlo Janković

(Visited 496 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d