Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Sve ove godine se ništa nije promenilo ! (Đorđe Mijatović, ODVOJENA STVARNOST – intervju)

Jednog januarskog petka u kafeu “Pero” u Zmaj Jovinoj ulici broj 5 sedeli smo i ćaskali sa Đorđem Mijatovićem, gitaristom i pevačem benda ODVOJENA STVARNOST. Ono što smo pričali nalazi se otkucano u redovima koji slede. Ako vas mrzi da čitate, intervju možete pogledati OVDE.

 

 • Prvo što ću da te pitam – Da li je ova zemlja stvarno Luna Park ?

Ova zemlja je kuća strave u Luna Parku ! Pošto ovaj tekst datira još negde u 1991. Ili 1992. godinu kada je izvorno nastala pesma “Luna Park”, (ovo je manje-više slična verzija te pesme) neverovatno je da može apsolutno da se primeni i ove, 2019. godine. Ništa se nije promenilo, čak mislim da je stanje u neku ruku, sad i gore.

 • Kakav je bio osećaj kada vam je propao već snimljeni materijal za album ?

To nije osećaj, to je katastrofa !

 • Jesi li hteo da digneš ruke od svega ili biste imali snage da počnete ispočetka ?

Naopako ! Nipošto ! Ne bismo digli ruke, ali taj momenat kad saznaš da ti je propala matrica, a uložio si toliko truda, toliko muke… Nizašta. Naravno, nastavili bismo dalje, ali smo imali sreću da je naš dobar prijatelj Mihajlo Obrenov uspeo da spasi stvar, i čak da odradi i bolji posao nego što je bio prvobitno. Bolji nego što je bio u originalu. On me je i ubedio da ta priča nije završena i sreća što je tako ispalo, jer ta prava atmosfera koju smo uspeli da dobijemo i ta energija koja je bila zabeležena u tih par meseci rada teško da bi se ponovila. Šteta bi velika bila da je to propalo, jer mislim da smo tu izvukli svoj maksimum.

 • Koliko dugo ste radili na tom albumu ?

Dva, tri meseca. Leto jedno, 2016. godine. Od juna do kraja avgusta.

 •  Ja sam dovoljno mator da vas pamtim i iz devedesetih godina. Šta se promenilo u vašem stavu ili pogledu na svet u ovoj drugoj inkarnaciji benda ?

U principu, ništa se nije promenilo. To smo i dalje mi, to je ta energija, to je taj bes, taj pogled na socijalno stanje, pogled na stanje u zemlji, život generalno. Zbog toga i pevamo na srpskom, jer u prepevu na engleski bi se izgubila poruka koju hoćemo da pošaljemo. Do koga ćemo dopreti, ne znam , ali to je naš bunt koji moramo da izbacimo iz nas. Od devedesetih pa do sada moramo da kažemo šta nas muči i gotovo. Kome se svidi-svidi…

 • Ne bih da ponavljam opšta mesta, ali red je da vas pitam – Koji bendovi su najviše uticali na zvuk Odvojene stvarnosti ? Meni je otprilike jasno, ali bih voleo to da čujem od vas.

Znaš da to ljudi ne vole da ih pitaš. Ja pogotovo. Ne zbog poređenja sa drugim bendovima , nego zato što je to toliki spisak da mi je teško da odgovorim na to.

 • Ono što mi se posebno dopada kod vas su angažovani tekstovi. Nisu tek pokriće za muziku. Ko je odgovoran za njih i zašto ?

Za njih je odgovoran bend Odvojena Stvarnost. Ceo bend, kompletan. Neko više, neko manje, ali – to je to. Pošto je od početka jezgro benda gotovo isto, moj brat koji svira bubnjeve, moja supruga koja svira bas…Promenilo se tu još gomila muzičara, ali to je od početka do kraja neka vrsta porodične manufakture.

 • Neke pesme su mi baš hitične (Karabinjer, Depresija, Božija ruka, Reka) ali teško da ćemo ih čuti po radio stanicama. Slažeš li se sa mnom da su muzički urednici (uglavnom) potpuni kreteni ?

Jesu, hahaha. Recimo da jesu. 96, 7 % jesu…

 • Ime benda je Odvojena Stvarnost , ali mi se čini da ustvari opisujete našu svakodnevnicu. Grešim li ?

Naravno da može da se opiše naša svakodnevnica, ali ime benda je nastalo od Kastanedine knjige. Mislim da je treća po redu. To što se uklopilo u celu priču, to je druga stvar…

 • To mi je bilo sledeće pitanje – Kastaneda i njegov uticaj na bend ?

Naravno, Kastaneda ima veliki uticaj.

https://crimescenerecords.bandcamp.com/album/dsr157-odvojena-stvarnost-odvojena-stvarnost

 • Tražite izdavača za fizičko izdanje albuma. Digitalni fajl je izašao za Crime:Scene Records. Koliko vam je Mika pomogao da ovaj album ipak bude realizovan ?

Već sam to napomenuo koliko nam je Mihajlo pomogao. I ovom prilikom mu se zahvaljujem. Uradio je odličan posao i najveći je “krivac” što je album ugledao svetlost dana. Što se tiče diskova još je sve u fazi pregovora. Ne mogu još ništa konkretno da kažem o tome.

 • Da li je internet ubio neki “žar” traženja nove muzike ?

Jeste, naravno da jeste. Prebukiranost muzikom, utovar sa svih strana, hiperprodukcija. To je sve evidentno I ne možemo protiv toga. A I zašto bismo išli protiv toga ? To je neki vid evolucije, ali definitivno, ni kod nas ni u svetu muzika nema više onu draž kao nekada. Ima tu dobrih stvari, ima tu svega I svačega, ali to sve proleti za sekund, ne može čovek da se posveti jednom albumu kako treba, jednostavno, nema se vremena. Sve nekako proleti I prebacuje se na sledeću stvar. Ali, to traje već godinama, nije to priča od juče.

 • Mešavina raznih žanrova u vašem zvuku vam omogućuje da nastupate sa bendovima iz raznih miljea. Kako to komentarišete ?

Definitivno je tako i to je dobro za nas. Mi u našem zvuku imamo i mraka i rokenrola i garaže, psihodelije, nojza, panka, šta god hoćeš…Nije to papazjanija besmislena, to je sve uticaj bendova koje smo mi slušali od početka. I kao klinci, ali i sada. I to nam je plus jer možemo da sviramo sa bendovima različitih usmerenja. Evo sad uskoro sviramo sa Dreddup-om koji je klasičan industrijal bend, ali i sa pankerima, CPR-om, 15. Februara u “Crnoj kući”.

 • Scena danas ? Pratiš ?

Pa da…Ne mogu da izdvojim šta mi se baš-baš dopada. Ne volim to da radim. Ima dobrih stvari, dobrih bendova…

 • Planovi za budućnost ?

Ne stajemo ! Sviramo dalje, videćemo šta će biti dalje…Biće još koncerata, sigurno Beograd, neću da kažem turneja , haha…

 • Hvala ti na razgovoru !

Hvala i vama  !

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: