Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

“The Beatles su jedinstveni i zato ih sviram” (Fabricio Greki, zvezda PIANO CITY-ja za DOTKOM)

Dotkomov saradnik Goran Kuprešak neumorno “luta” po gradu i nalazi zanimljive priče. Ovaj put je “nahvatao” zvezdu ovogodišnjeg “Piano City-ja“, Fabricija Grekija, pijanistu iz Milana pred njegov nastup pod nazivom “Beatles Piano solo”. U razgovoru nam je puno pomogla Sonja Milošević, asistent menadžera na Piano City Festivalu svojim posredovanjem i prevođenjem, na čemu joj se puno zahvaljujemo.

  • Dobrodošli u Novi Sad. Otkud Lenon, Mekartni, Harison, Ringo Star u vašem izvođenju ? Šta je povod ?

Volim Bitlse još od rane mladosti. Bio sam jako mlad kad sam ih slušao prvi put i učinili su mi se drugačiji od svega ostalog. Namerno ne kažem bolji ili lošiji od drugih, samo nekako malo drugačiji. I ta mala razlika je vremenom narasla i Bitlsi su mi postali mnogo drugačiji. Jedinstveni. Zato mogu da kažem da sam deo svoje karijere podredio Bitlsima i sviranju njihovih pesama. Oni su me naučili, između ostalog, harmonijama i inteligenciji u kompozicijama.

  • Vaše izvođenje pesama Bitlsa na novosadskom Piano City-ju nije jedino. Koliko često svirate njihov repertoar ?

Vrlo često. Svirao sam u Njujorku, Rimu, širom Italije. Najznačajniji mi je, naravno, bio nastup u Liverpulu. Jer, Bitlsi su iz Liverpula. Taj koncert na “izvoru” mi je baš mnogo značio. I reakcija publike. Emocije su me baš ponele…Svirao sam i u Beču, Švajcarskoj, po Evropi…Ovo mi je prvi nastup u Novom Sadu, u Srbiji. I to je prvi korak ka nastupima po Istočnoj Evropi. Slede koncerti u Moskvi, Sankt Peterburgu…

  • Koju kompoziciju “liverpulske četvorke” najradije izvodite ?

Mislim da je ovo pitanje koje su mi najčešće postavljali u karijeri. Teško je odgovoriti na njega. I vrlo nezahvalno. Ali ako me pitate koju bih pesmu Bitlsa poneo na pusto ostrvo, samo jednu…Odgovor bi bio “A Day In The Life”. Samo u tom slučaju, haha.

  • I pitanje za kraj. Vaša autorska muzika je najčešće kog žanra ? Da li je to najbliđe klasičnoj muzici, džezu ?

Ja sam prvenstveno “soundtracker”. Najčešće pišem muziku za filmove. Zvučne ilustracije pokretnih slika. Najčešće komponujem tako što pogledam film i probam da shvatim u kom pravcu je režiser hteo da ode. Na taj način uklapam zvuk u postojeću sliku. Trudim se da to bude najbolje film. Uz to, veoma volim i da pišem kompozicije za orkestar.

  • Zahvaljujem se mnogo što ste dali izjavu za Dotkom magazin.

Bilo mi je zadovoljstvo !

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: