Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

U prolazu sa Brunom Langerom : Kako su nastale neke legendarne pesme (specijalno za DOTKOM)

O istoriji i delovanju benda Atomsko Sklonište zna se maltene sve. Zato je naš saradnik Goran Kuprešak odlučio da gospodina Langera u prolazu priupita kako su nastale neke legendarne pesme. O tome i o skorašnjem koncertu u Novom Sadu pročitajte u sledećim redovima :

  • “Ne cvikaj generacijo” . Reči su proročanske…

– Naš idejni tvorac, Boško Obradović je napisao taj tekst i doista je bio vizionar. Neznam da li bi uopće i bilo Atomskog Skloništa da nije bilo Boška. Tek tamo od 1982. godine, od “Mentalne Higijene” sam ja kompletni autor i muzike i teksta. Čisto da se zna, nije došlo ni do kakve svađe i družili smo se do kraja njegovog života. A pošto smo se nazvali “Atomsko sklonište” onda i tematika u našim pesmama morala je biti antiratna. Meni je ispočetka to bilo malo čudno, ali nas je publika prihvatila odmah, iz prve, što bi se reklo. Bilo je, naravno i kritičara koji su se pitali :”Kakav je to post-hipijevski pokret”? Ali, rat je konstanta na ovom našem lijepom planetu, samo cirkulira, kreće se, ne nestaje…Taj antiratni, pacifički stav ostao je naš zaštitini znak i danas. Ako mi vjerujete, ta pjesma mi je jedna od najdražih jer govori o tome da kad bi došlo do nekog nuklearnog rata ne bi bilo nikoga da to prepriča.

Nažalost, ljudski rod je totalno lud i globalna prespektivna uopće nije optimistična. Ništa nismo naučili iz lokalnih ratova. Volio bih da dodam da se Atomsko Sklonište osim protiv rata bori i protiv zagađenja ljudskog okoliša, protiv zagađenja ljudske duše. Sve smo mi to u našim pjesmama već govorili i neki su nas nazivali i “propovjednicima”. Možda to i jesmo, ali ne način kako to religije rade, već smo samo gledali svijet oko sebe i upozoravali. Još nešto…zašto niti političari niti istoričari ne govore o tome da je II svjetski rat završio kao nuklearni rat ?

  • Kultna pesma “Djevojka broj 8” ? Šta možete reći o njoj ?

Isto je autor teksta Boško, muziku smo uradili skupa Dragan Gužvan i ja i bilo je veliko zadovoljstvo uglazbiti tako dobar tekst. Sjećam se da je sve išlo jako spontano i lako. Mi smo tu “Djevojku br. 8” uvijek izvodili na kraju koncerta jer ju je publika jako voljela. I danas je voli. Znalo se da je uvijek prva koju sviramo – “ U vremenu horoskopa”, a posljednja “ Djevojka br. 8”.

  • Mutna Rijeka ?

To je pjesma koja je nastala po istinitom dogadjaju. Naime, na jednom alternativnom rok koncertu jedan dečko se popeo na pozornicu i stao za mikrofon i upitao prisutne “ Tko je za anarhiju ?” Sutradan je policija legitimisala mladiće po Rijeci , ja sam baš video kada su “ribali” neke oko hotela “Interkontinental” a neke i uhapsili. Posle se pisala i neka peticija da ga puste što je i pomenuto u stihovima. Osnovna karakteristika mladih bi trebao biti bunt, što ja danas uopće ne vidim , svi su zapali u neki konformizam. I danas ima nepravde, možda više neko ikada, ali ne vidim da se neko buni, svi gledaju svoje mobitele i tablete…

  • Spomenuću samo još pesme”, “ Da li je dozvoljeno razgledanje vašeg vrta” i “ Saznao sam dijagnozu” pa vas molim da objasnite kako su one nastale ?

“Saznao sam dijagnozu” je naravno, pjesma o Serđovoj bolesti. Malo smo se bojali da li bi Serdjo hteo to otpjevati jer je previše lično vezana za njega i njegovu bolest, ali je on odmah pristao i pohvalio tekst i rekao “ Hajmo to snimit” ! To je inače i univerzalna pjesma o mladom čoveku koji oboli od karcinoma u svojoj 21. godini. To je nepravda, nesreća. Album“ U vremenu horoskopa” smo snimali na poluostrvu “Stoja” i na njemu se nalazi pjesma “ Da li je dozvoljeno razgledanje vašeg vrta “. Inače sam baš ponosan na taj album jer smo ga radili u suradnji sa Mobil One studijom iz Engleske koji su radili i sa Stonsima i sa AC-DC.

  • Hvala vam puno na ovom kratkom razgovoru, želim vam dobrodošlicu u Novi Sad i želim vam još toliko godina na sceni koliko ste ih do sada imali.

Punih 55 ! Da ne bude puno, haha. Hvala i vama ! Dođite na naš koncert 18. oktobra u hali Novosadskog sajma u sklopu “Oktoberfesta”. Početak je u 21h. Svi ste pozvani !

(najava postavljena uz dozvolu gospodina Bruna Langera)

(Visited 217 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d