Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

Voja Vijatov – Glavom i Rečju ! PREPORUČENO !!!

Imali smo tu čast da popričamo sa jedinstvenom osobom na našoj muzičkoj sceni, Vojislavom Vijatovim, glavnim krivcem za sve ono što jeste ONOMATOPEJA IDEJA. Neposredan povod je njegovih trideset godina bavljenja muzikom, kao i prvi pravi CD pod nazivom “Best Off & Some Remixes”.

 • Trideset godina rada.Kod nas u firmi bi dobio kao nagradu tri bruto plate. Jeli ti žao što nisi radio od devet do pet?
 • V. : Od kako znam za sebe fiksno radno vreme vidim kao kasarnsko-kazamatski oblik udruživanja rada koje je za dobro i nužnost bića nesposobnog za koordinaciju svesti! Za njega je dresura u vidu socijalnih uslovljavanja korisna, jer ga opismenjava prinudnim izborom – razvijajući mu poznanje “dobra i zla” kao nužnog preduslova za spoznavanje “Drveta Života”! Za mene koji sam sa tog drveta sišao pre nego što sam se i počeo penjati – plodovi neuslovljenog “Drveta Života” jedina su ishrana! Kako nužda zakon menja, sigurno bi se u nekim zamišljenim prilikama morao dati u najam takvom sistemu za klasičnu silažu, ali bi sa mesta koje se ni najmanje ne profiliše prema realnim ljudskim potrebama čim prije nestao netragom! Ako me pod stare dane vidite da prosim na ulici ni to neće biti od devet do pet!
 • Rambo Amadeus te nahvalio toliko u najavi novog Cd-a da je meni bilo neprijatno. Kako si ti to podneo ?
 • Hladnokrvno! Kao Petar Božović u “Lepoti Poroka” kad mu jave da je postao novi direktor naturističkog kampa! “Realno”! Znam šta znam, te se ničim ne mogu poneti, niti me ko može umanjiti! Ne zanosim se “ko muda u kosidbi” jer sam tek korisnik dara, ali zanatski znam kako je opošljen te mu nesumnjivo znam vrednost! Pod “zanatski” mislim na ono što sam raspisao i napisao, a ne na tehničke i produkcijske uslove izrade koji su bili katastrofalni za Guinness-a!

hqdefault-5

 • Rođen si u Beogradu. Hteo sam da te pitam da li ti nedostaje i onda vidim na netu kako izvodiš „Himnu Beogradu“. To izbija nostagija iz tebe ?
 • U pitanju je omaž remek delu Mihovila Logara i vanvremenskoj poeziji teksta koji čikam svakog da proba da ga nauči napamet za pet minuta iako ima 2 strofe! Što se tiče Beograda – on je svoj vertikalni zanos i vrhunski kulturni život izgubio sa raspadom SFRJ! Ono sa čime sad pleni je surogat kulture oličen u tradicionalnom gostoprimstvu koje je od onog od srca, postalo gostoprimstvo na stereoidima – splavovi, vašarska muzika – pogubna ko jabuka u šećeru za decu i roštiljske porcije sa kioska za čije je savlađivanje potrebno da imaš “dva-dvadeset sa metar šezdeset” i da si vozio cisternu od Osla do Istambula bez serva na volanu! Svejedno, ne nedostaje mi – tako je rečeno i pri tom kućnom snimku!
 • Svirao si sa Satanom Panonskim. Da li je stvarno bio „mentalno bolestan“ ili je bio prosto neshvaćen?
 • Satan Panonski je nesumnjivo bio psihički manjkav, no ne zaboravimo da ovim svetom šetaju “normalni” koje od institucionalizovanih ludaka deli samo činjenica da ne miču usnama dok sriču unutrašnji dijalog! Što se tiče jasnovidaca – Satan Panonski je bio shvaćen! Što se tiče “normalnih” nek provere da li im igraju brkovi dok čitaju ovaj tekst!
 • Živo me zanima – da li je Miroslav Milinković – Debeli zaista toliko pametan i široko obrazovan kao što pokazuje u kvizu „Potera“ ili su mu dali odgovore na pitanja ?
 • Milorad (!) Milinković jeste erudita, no ja TV ne gledam od juna 1984 kad su se potukle Kristl i Aleksis u “Dinastiji” i fizički ga nisam imao u kući dok mi ga žena nije donela u miraz! Nemam kristalnu kuglu i ne mogu da dam suvisli odgovor na ovakvo pitanje!

onomatopeja-ideja

 • Da li ovu državu vode”intelectualis inferioris” ?
 • To je nesumnjivo! Svest isključuje svaki oblik politike! Ništa ružnije ne može da se desi čoveku u životu nego da postane političar! Biti političar iz vertikalne perspektive znači živeti vrhunac zablude o tome šta Život jeste, a šta Život nije! Uloga političara imala je za dobro da prevede krdo iz mentalnog raja životinjskog carstva do tačke raspeća, no do carstva istinskog Čoveka se ima stići ukidanjem politike kao i institucionalizovane religije koja je zapravo politika manipulacije utehom – budući da sama ne nudi dokaz u Znanju već utehu u veri!
 • Bio si u dva rata, hoće li biti trećeg ?
 • Bio sam u ratovima pravom sile, a ne silom prava! Iz oba sam izašao svojom voljom i angažovanjem i po cenu sopstvenog života prošavši kroz 26 kilometara minskih polja dok me je vojna milicija pratila sa puta! Nasilje je neproživljena Ljubav – najteži oblik ludila i budući da svetom vlada pandemija psihopatije – sve je moguće!
 • Kako ugušiti turbo-folk? Da li je kasno za to ?
 • Zamisli kako je “Bogu” u telu jedne turbo pevačice! U njoj je “Bog” tek postao ljudsko biće, no čovek u njoj je još veoma daleko od toga da postane “Bog”! Takvom “Bogu”  je potrebno milion očiju da bi se uvideo – dok se ti možeš saogledavati i bez prisustva krda! Isključivo slavljenje Života na svom izvorištu, a zanemarivanje slavljenja Života pri svom ishodištu jasan je pokazatelj stupnja egzistencijalne pismenosti! Ne treba gušiti turbo folk! Dihotomije više nema – ostalo je još samo da zlo izjede samo sebe! Nikad nije kasno, jer moramo sačekati našu braću iz nižih razreda i sami ponavljati i utvrđivati savladano!

 

 • Da li je “Oda ocu nacije” i dalje aktuelna ?
 • U “Odi Ocu Nacije” mediokritetstvo se izdiže iznad pseudo-vrline, koja je takođe izvrnuta ruglu usled svoje nepotpunosti – te je konačno ipak isključena! “Oda Ocu Nacije” je hronično aktuelna u predcivilizacijskom društvu koje naseljava ovu planetu, budući da je ego ovde bezmalo apsolutno nenadiđeno stanje opažanja!
 • Ko bi po tvom mišljenju trebao da bude srpski ministar kulture i zašto ?
 • Piramidalni umesto horizontalni oblik uređenja društva mi ne dozvoljava da odgovorim na ovakvo pitanje, jer bi odgovor nadišao smisao ovog intervjua! To je kao kad bi lokalni šibicar pokušao da navuče slučajnog prolaznika koji ne kocka pitanjem – gde je kuglica??! Ovaj bi mu na takvu primitivnu klopku – kurtoazno u prolazu dobacio da ne kocka! Ne mogu da dajem predloge u okviru sistema koji je prestao da se graniči i sa svirepošću!
 • Kome si namenio “Dečju pesmu”? Onima koja je tvoja pesma gadost ili…
 • Upravo onima kojima je priramidalni sistem poverio ispoljavanje moći na svim životnim ravnima i koji su svoje preduzimačke sposobnosti uneli i u umetnost – daklem “građevinskim preduzimačima” u svim pa i duhovnim sferama! Svima – od šefa postrojenja, preko muzičkog urednika do premijera – onima koji su u društveni život uneli mentalitet socijalnih insekata!
 • Nastupao si i u emisiji “Najbolji orkestri Srbije” sa“ Bandom Drvenom”. Gostovanje prijateljima ili prelaziš u kafanske pevače ?
 • Moje gostovanje u “Najboljim Orkestrima Srbije” jeste uzdarje onima koji su prepoznali vrednost!
 • Za pesmu “Rajski baštovan” sam video fantastičan komentar “groove ko muda od Čak Norisa”. Apsolutno se slažem. Moja omiljena funky stvar sa ovih prostora. Hoće li biti nekog remixa ?
 • Malo je verovatno da ću se ikad vratiti muzici u punom smislu budući da 15 godina ne sviram uopšte! No, ništa nije isključeno!
 • Obožavam tvoje obrade starogradskih pesama. Imaš li još koju u planu ?
 • Imam ih u “džaku”, ali posvećen sam drugim stvarima koje  daleko nadilaze potrebu da ispoljavam sadržaj čiji sam provodnik kroz poeziju i muziku! Opet, nije isključeno!

hqdefault-4

 • Inače, kakvu muziku privatno slušaš?
 • Ovo pitanje je baš nezgodno budući da 20 godina živim od snabdevanja vrhunskih hotela, barova i restorana u pet balkanskih zemalja izborom odabrane muzike! Van toga slušam isključivo muziku u kojoj lično uživam, a može biti čak i turbo folk ili svejedno fusion – ako je dobro – prosto je dobro!
 • Može li čovek da bude živ ako ne radi ono što voli ?
 • Evo ja sam primer da može! Poenta je da dok radiš to što radiš – voliš – to jest činiš najbolje što možeš, iako generalno to ne bi bio tvoj izbor! Ono što nudim kao svoj proizvod vrlo je strano “narodnom valovu” te sam prinuđen da umesto da budem  “arhitekta”  – budem “creposlagač”! Ja praktično 20 godina virtuelno puštam muziku u 300 ugostiteljskih objekata na celom Balkanu! Svakako što se tiče autorske muzike Vojislava Vijatova, ja tek naseljavam istoimeni preživeli organizam! Jedna beznačajna smrt za veličinu Života!
 • Postoji li “jedan običan dan” za tebe, i kako on izgleda?
 • Postoji nekoliko tipova običnih dana u mom životu! Radni dan 1 – kad slušam kratko i po nekoliko hiljada pesama uz obično 2 spremanja mahom kuvanih obroka deci , zatim Radni dan 2. – 5 meseci van kuće na putu (pogledati filmove “46 dana leta” ili “F2 Tour 2013″na “YouTube-u” kao najizdašnije za ovu priliku) i konačno “OBIČNI DAN RADOSTI” – onaj koji najviše volim – da čitam knjige iz sfere svog interesovanja od jutra dok se ne onesvestim!
 • Sa kim bi voleo da napraviš duet? Nebitno je da li se radi o živom umetniku ili pokojniku ?
 • Nikad nisam mnogo razmišljao o stvarima koje mi život po sebi ne donosi spontano! Mnogi su interesantni – spisak bi bio baš dug! Ne bi da započinjem ili izdvajam! No, nesumnjivo sa Django Reinhardtom i Stephane Grappelli-jem!
 • Postoji li iko kome se diviš bez pardona ?
 • Ne mogu biti originalan jer to činjenice prosto ne dozvoljavaju! Od svetskih bez premca Lennon/McCartney – često pomišljam da je u pitanju globalna zavera, ali me razuverava delo Olivera Mandića koje je također bez premca i na svetskom nivou!
 • Možeš li da pomeneš nekoga ko je uvek bio uz tebe, konkretno što se tiče tvoje muzike, ili uopšte?
 • Aleksandar Balać – poznatiji kao basista pokojne grupe “Block Out”! Globalna je tragedija što takav muzički sentiment nije našao put za svoje ispoljenje! To bez gusala ne vredi objašnjavati niti se rečju može iskazati! Kakva harmonija i kakva melodija i koliko nežnosti i taktilnosti u njegovoj muzici koju nažalost niko neće čuti! Strašno mi je da o tome pričam! Ja sam propali stvaralac, al’ ovo je baš tragedija! Inače, uopšte, uz mene – usled mog avanturističkog životnog angažmana – nije bilo nikog – ako ne računam V.D. supruge sa kojom živim i imam decu!

vojislav_voja_vijatov

 • Jesi li ikada poželeo da odeš sa ovih prostora (trajno)? Znam za neke delove iz tvoje biografije kada si odlazio, ali si se vraćao.
 • Nikad trajno! To što imam nužno je saopštiti na ovom jeziku, ovim ljudima i na ovom prostoru!
 • Nenad Marić alias “kralj Čačka” te navodi kao čoveka koji je imao veliki uticaj na njegovu muziku? Laskaju li ti takve reči? Imaš li komentar na to ?
 • Nažalost, nisam upoznat sa njegovim delom, iako mi je skrenuta pažnja, a usled moje realne hronične preopterećenosti svakodnevnim zbivanjima! Ne volim o sebi, ali evo na primer – JA :)! To je oda delima ispoljenim kroz mene! Drago mi je da sam kliconoša benignih oboljenja! Nadam se da ovaj dasa uspešno širi zarazu!
 • Koliko slobode po tebi imaju nezavisni kantautori  za razliku od onih vezanih ugovorom sa izdavačkom kućom?
 • Administracije se gnušam, a sloboda je stanje opažanja, tako da ne mogu da generalizujem! Danas su kao individualci – kantautori svakako osujećeni da se ispolje, jer je u prirodi krda da se “drži”!
 • Toliko voliš Novi Bečej da si opštini besplatno uradio promo DVD, ili si ipak surovi profesionalac?
 • Novi Bečej je nesumnjivo možda i najlepši gradić (15.000 stanovnika) za (i ne samo za) porodični život u Srbiji po mnogim svojim predispozicijama koje ovde neću nabrajati! Jedan film sam radio “pola džabe – pola za badava”, a drugi “više džabe nego za badava”! Da nije u pitanju mesto u kom živim i koje donekle poznajem kao i volja da ono bude predstavljeno “po meri čoveka” kad se već nešto radi – teško da bi našao zajednički jezik prema zadatim uslovima u nekoj drugoj zamišljenoj prilici!
 • Osim tog promo DVDja radio si i muziku za neke pozorišne predstave. Ja znam za “Sextazu” I “Radi mi svašta”. Šta sam propustio ?
 • Od značajnijih – muziku za dve TV i radijske reklame za hrvatske izbore 2007-me, što je baš kuriozitet!
 • Ja sam jedan od ponosnih “imalaca” tvog DVDa od pre desetak godina. Da li si vodio evidenciju koliko njih je “kupilo” taj nosač zvuka od tebe? Nismo toliko baš popularni pa ne verujem da će taj podatak doći do zaposlenih u poreskoj službi.
 • Nisam vodio evidenciju! Možda 50-tak primeraka!

mqdefault-1

 • Ko pored tebe čini “ONOMATOPEJU IDEJA” sve ove godine ?
 • Najviše učešća je imao Aleksandar Balać (bass ex “Block Out”), zatim Momir Žigerović koji je pevao na nekoliko kompozicija, Predrag Manov – izuzetan gitarista kao i stalni alhemijski članovi benda za video forme – Slobodan Miljević i Milan Stevanović – Buongiorno!
 • Za kraj ono najvažnije.CD “Best off & some remixes”. Izreklamiraj ga i na našem skromnom blogu.
 • To ćete sad valjda vi uraditi??!

onomatopeja-ideja-612x612

 • Hoće li biti nekih koncerata I promocije cd-a ?
 • Imao sam pre par godina ponudu za realan novac i čak krenuo na probe al’ sam bio prinuđen da je odbijem! Za izvođenje barem polovine opusa Onomatopeje Ideja nužno je barem 10 ljudi na bini! 10 vrlo dobrih muzičara koji ma koliko bili dobri moraju savladati složenost te polovine opusa, a to u praksi znači da barem 2-3 meseca ništa drugo ne rade! U zemlji u kojoj je pri vrhu blagostanja svako ko ne mora da gleda u cene osnovnih životnih namirnica takvo podvižništvo je praktično nemoguće! Drugo – čak i kad bi se tako nešto i oposlilo Onomatopeja Ideja bi posle jednog koncerta mogla da stavi ključ u bravu, jer potražnja za smisaonim sadržajima u ovoj zemlji je kao i u Teheranu za prasećim pečenjem! Ne samo da nije moguće ovde živeti od takvog dela, već odavno nije moguće živeti ni za takvo delo!
 • Kako doživlljavaš ovo izdanje? Kao novi početak ili kao početak kraja?
 • Doživljavam ga kao da sam sebi došao na “40 dana”, a imam obaveza!
 • Mnogo ti hvala na izgubljenom vremenu.Veliki pozdrav i želimo ti još puno uspeha u životu i u radu.
 • Što i vama želimo!
(Visited 1,692 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: