Nepolitikin Zabavnik

U PROLAZU

WAR ENGINE (Par reči sa Dušanom Mijovićem)

 Pred sam početak ZLO FESTa smo popričali par minuta sa gitaristom i pevačem benda-organizatora ovog festivala, Dušanom Mijovićem. Pročitajte šta nam je tom prilikom rekao :
dusan-mijovic-war-engine 1

 • Reci nam prvo nešto o sebi i o bandu War Engine...

Dušan: Zovem se Dušan, sviram gitaru i pevam u bendu War Engine, koji je nastao pre 7 godina. Otprilike, Zlo fest će obeležiti tih sedam godina… Sviramo hardcore / thrash metal , na početku smo svirali čist thrash, ali polako se razvijamo i menjamo i počeli smo da ulazimo u neke druge vode, gde je HC više zastupljeniji, pa nam to više prija. Tako da je vrlo verovatno da će naš sledeći album označiti taj prelaz.

 • Ima vas trojica u bendu, za razliku od pre sedam godina kada vas je bilo petorica.Šta se to desilo ?

Dušan: Na početku nas je bilo petorica, pa četvorica, na kraju su stari basista i gitarista napustili band… Ostali smo samo Stefan (bubnjar) i ja… Posle nekog vremena smo slučajno pronašli Lenija (Mihael Lennard) koji živi dve ulice od mene… Znao sam da može puno da doprinese našem zvuku pa sam ga ubacio u band. Tako da je  ta priča kao trojka krenula pre dve godine…
war-engine-zlo-fest 1

 • Prvi susret sa muzikom, prvi susret sa metalom, koji bend je uticao na tvoj muzički razvoj?

Dušan :  Ja sam se prvi put plašio iskreno, zato što imam sedam godina starijeg brata, koji je već tada bio u metal sceni i metal priči i kada sam se prvi put susreo sa metal zvukom bilo je kao: ,,Šta je ovo čoveče?!? Ko još ovo sluša?!?“ Ali, to je bilo u trećem razredu osnovne škole… Vremenom, kao i bilo šta što se dešava u životu, slušaš, slušaš, slušaš i na kraju  negde u šestom razredu počneš da puštaš kosu i brkove (smeh!!!) . U suštini, krenulo je sa Metalikom i Maidenima. Najklasičnija priča, čak me je i moj ćale, stari metalac, malo usmerio. To je priča kroz koju mora svako proći.

 • Reci mi, da li se to thrash polako vraća na scenu, ili mlađe generacije pokazuju bunt na svoj neki način?

Dušan : U zadnjih par godina pojavilo se dosta thrash metal bendova, pojave se pa nestanu, neki se i vrate. Sve u svemu, to ide nekim svojim tokom. Uglavnom, bendovi vole i žele da sviraju thrash, ali se vremenom ne zasite, već polako kreću da unapređuju svoju muziku i onda to ne bude više klasičan thrash kao što su Riverroth i Deathonation, koji večeras sviraju sa nama. Tako da mislim da sve to ide nekim svojim tokom i da je bendova sve više, jer je to muzika koja ima u sebi muda (smeh!!!) i udarac… Ima sve što treba jednom bendu da bi išao dalje nekim putem…
war-engine-zlo-fest-2

 • Kako je opšte došlo do ideje da pokrenete ZLO Fest?

Dušan : Mi smo samo u jednom momentu presekli , to jest ja kao glavni u bend-u. Bili smo na jednom festivalu u Beogradu. Svirali smo i bila je varijanta : ,,Ajde silazite sa bine,  dosta ste svirali“… Onda smo mi rekli, a zašto mi ne bismo lepo organizovali neki festival u kojem bismo dovodili gomilu naših drugara koji bi hteli da sviraju sa nama. Poenta festivala je da se šalimo, družimo i da atmosfera bude skroz opuštena, za razliku od one u Beogradu. Želimo da uživamo sa bratskim bendovima koje pratimo .

 • Pored vas, koji će još bendovi svirati večeras?

Dušan : Pored nas, sviraće Deathonation, Riverroth, Ground Zero i Putrid Blood. Bitan deo Zlo festa je taj što uvek delimo binu sa bendovima sa kojima smo svirali puno puta. Tako da nam je večeras ovo osma svirka na kojoj smo zajedno.
war-engine-maska-2

 • Da li su to sve novosadski bendovi?

Dušan : Ne, Putrid Blood je bend koji je došao sa strane, tj. oni su sa tri strane Srbije – Šida, Beograda i  Futoga (smeh!!!)

 • Svi sviraju sličan fazon?

Dušan : U suštini neću da kažem da je ZLO fest potpuno thrash metal ili HC orijentisan, ali se desilo da tri puta zaredom dovodimo brže bandove, koji su više okrenuti thrash metal školi, nego nekom drugom pravcu.

 • Reci mi da li se desilo da vas je neko odbio, u smislu da nije želeo da učestvuje na festivalu?

Dušan: Mi smo u tim nekim godinama kada naši drugari završavaju faksove, pronalaze poslove… Uglavnom kada ih pozovemo da dođu na svirku, dobijemo odgovor „Ne mogu, radim sutra“. Dešavalo se da smo svirali u našem gradu pred 20-tak ljudi. Sviraš za koga god, što se kaže nema biranja. (Ovde Dušan nije najbolje razumeo pitanje, ali ostavićemo ovakav odgovor, prim. red.)

 • Danas-sutra,da li biste voleli da vam dođe neki strani bend kao ,,special guest star“?

Dušan: U suštini uvek je bila neka priča da budu lokalni bendovi, naravno da imamo svoje favorite koje pratimo iz Evrope. Možda sledeće godine i bude neko strano ime koje ni mi ne očekujemo, ali ima vremena za to. U suštini,mi želimo da sviramo pa sve da i ne preraste u nešto veće, bitno je samo da smo mi zadovoljni. Prošle godine, smo prodali oko 260 karata. Drago nam je i kada se neko pojavi sa strane,kao što su bili prošle godine iz Jagodine… Hvala im puno!!!

 • Da li su se pojavljivali ljudi i iz regiona na vašim svirkama?!?

Dušan: Znam da mi je drug rekao da je upoznao Poljakinje na prošlogodišnjem ZLO fest-u. Hvala im, ali su sigurno zalutale tražeći neki drugi lokal za provod (smeh!!!)
war-engine-lista

 • Da li su vas zvali da svirate na Exitu ?

Dušan: Jesu! Svirali smo prošle godine prvi put, čak je meni bio prvi put da sam bio na Exit festivalu. Predobro iskustvo!!! Svirali smo u nedelju, jest da je bilo rano u 20h, ali ceo taj osećaj i profesionalizam je mnogo osvežavajuć. Mogu reći da je to bio super doživljaj!!!

 • Da li biste voleli da svirate na trgu, za dan Pobede nad fašizmom?!?

Dušan: Da, da naravno!!! Nismo mi politički okrenut band, ali imamo neke svoje stavove koje branimo, tako da smo uvek ze neke akcije.
war-engine-maska 1

 • Pročitao sam da će biti i neka humanitarna akcija danas? Reci mi malo o tome?

Dušan: Da, naravno. Podržavamo akciju –  Magnet za ljubav, koju i većina naših drugara propagira. Tako da će i ove godine biti kutija, gde će se moći ubacivati donacija za pomoć deci!!!

 • Hvala ti puno na izdvojenom vremenu!!!

Dušan: Hvala i vama…
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AFVY0nfohoY&w=560&h=315]
Razgovor vodio Goran Stepančev

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: