Nepolitikin Zabavnik

VINYL

Anthrax – nepravedno potcenjen član velike četvorke thrash metala

 Ako je velika četvorka thrash metala postala brend godinama kasnije, te 1981. uz Slayer, Metallicu i Megadeth (1983.) rodio se i prvi po abecedi, smrtonosan po imenu – Anthrax

 Kao i svaki od velika četiri benda, Anthrax je u svom stilu više negovao klasični heavy metal u koji je čak s vremenom ukomponovao i elemente rapa.

 Ono što ih takođe čini posebnima od ostatka velike četvorke jeste i velika cirkulacija članova. Osam vokala, sedam gitarista, pet basista i tri bubnjara, koji su zaslužni za 11 studijskih albuma, šest EP-a, šest live izdanja sedam kompilacija. Jedini izvorni član je ostao legendarni ćelavac Scott Ian. 1981., je on odlučio da sa prijateljem, Dannyjem Lilker-om osnuje bend. U prvoj postavi uz Lilkera i Iana bili su bubnjar Dave Weiss i basista Paul Kahn, ali u razdoblju godinu dana već se pet članova izmenilo. Snimili su prvi demo i krenuli sa svirkama. U bend su stigli Dan Spitz iz Overkilla i bubnjar Charlie Benante.

 Nakon što je Megaforce Records izdao Metallica – ‘Kill ‘Em All’, dao je priliku i Anthraxu s pesmom ‘Soldiers of Metal‘, koju je producirao Ross The Boss iz Manowara te pesmom ‘Howling Furies‘ na B-strani tog singla.  Godine 1984.  izlazi prvi album ‘Fistful of Metal’, koji je prošao tako-tako, ali uskoro Dan Lilker odlazi iz benda zbog loših odnosa sa Scottom Ianom. Lilker je nedugo nakon odlaska oformio Nuclear Assault. Uskoro je zbog tenzija otkaz dobio i vokal Neil Turbin. Ian je odlučio preuzeti vokal i kao četverac pod imenom The Diseased svirati punk obrade dok ne naiđe pravi pevač.

Sledeće godine izlazi ‘The Armed and Dangerous‘ EP s novim vokalom – Joeyjem Belladonnom sa kojim je bend ubrzo snimio i drugi studijski album ‘Spreading the Disease’. Usledile su brojni nastupi, a jedna od turneja koja je ostavila veliki emotivni trag na njima bila je turneja s Metallicom 1986. u Švedskoj kad je poginuo Cliff Burton. Vratili su se u studio i izbacili treći album ‘Among the Living‘, koji su posvetili Cliffu koji je bio potpuno remek-delo prepuno izvanrednih pesama kao što su “I Am The Law”, “Indians”, “Caught In A Mosh”, naslovna numera itd. Iako su odradili već dosta turneja, globalnu popularnost zaradili su s albumom ‘State of Euphoria’ i singlom ‘Antisocial‘, a odlično su se kotirale i pesme “Be All, End All” i “Now Its Dark“.

Godine 1989. Anthrax pojavio se u tada vrlo popularnoj seriji ‘Bračne vode’ (Married…With Children) jer su po scenariju, Bundyjevi osvojili nagradu u kojoj im ovaj legendarni bend razbije celu kuću. Ideja je došla od stvarnog takmičenja koji je organizovao MTV, a neki je “srećnik” ugostio Anthrax u svojoj kući kako bi je demolirali.

 Malo su stali na loptu i izbacili sledeći album – ‘Persistance of Time‘, koji je bio dosta ozbiljniji, a najveći hit je opet bila jedna obrada – “Got The Time” koju je izvorno izvodio Joe Jackson. Japanska verzija imala je i obradu  pesme ‘Protest and Survive‘., benda Discharge. Legendarni Public Enemy 1991. napravio je saradnju s Anthraxom, a proizvod je bila stvar ‘Bring the Noise‘ – veliki hit čiji je rezultat zajednička turneja, na prvi pogled nespojivih muzičkih svetova. Belladonna je oteran iz benda, a pred mikrofon je stigao John Bush iz Armored Sainta. Bend je potpisao ugovor za Elektru i 1993. izbacio ‘Sound of White Noise‘ koji nije prošao najslavnije uprkos tome što je na njemu bilo dosta dobrih pesama. Nedugo zatim, odradili su još jednu neobičnu saradnju sa Angelom Badalamentijem za kojeg su odsvirali ‘Black Lodge‘, jednu od tema za kultnu seriju Twin Peaks. Gitarista Dan Spitz napustio je bend kako bi postao časovničar. Naredne godine za potrebe nastupa na gitaru su uskakali Paul Crook i Dimebag Darrell iz Pantere. Nakon što su se 2001. u Americi učestali napadi s prahom antraksa, bend je na svojim službenim stranicama objavio ironični komentar kako razmišljaju o promeni imena u neko prijateljskije, poput Basket Full of Puppies.

 Narednih godina bend je objavio ‘We’ve Come for You All‘ za Sanctuary Records nakon čega je usledila i vest da će se opet promeniti članstvo benda, ali na ono zlatno – Scott Ian, Dan Spitz, Joey Belladonna i Frank Bello. Problem je bio u Belladonni koji se ipak vratio, ali tek 2009. kad je bend krenuo na turneju s velikom četvorkom metala.

Anthrax Athens Sonisphere 24jun10.
LEFT TO RIGHT: Scott Ian, Frank Bello, Joey Belladonna, Charlie Benante, Rob Caggiano

Početkom 2013. gitarist Rob Caggiano, koji je svirao kratki period izašao je iz benda i na njegovo mesto došao je Jonathan Donais iz benda Shadows Fall pa je to poslednja promena u postavi benda do danas – Scott Ian, Charlie Benante, Frank Bello, Joey Belladonna i Jonathan Donais.

  1. Februara 2016. bend je izdao jedanaesti studijski album’For All Kings‘ koga su i kritika i publika odlično ocenile i našao se na mnogim listama najboljih ostvarenja te godine. Poslednje izdanje benda za sada je “Kings Among Scotland” dvostruki live album, snimljen, logično, u Škotskoj na turneji…

 

…Anthrax je došao sam s istočne obale i osvojio svet svojom muzikom, ali pod vodstvom Scotta Iana nisu se libili ni neobičnih saradnji s raznim izvođačima različitih žanrova, kao što im nije bilo strano izdavati albume s obradama najvećih im uzora među kojima je bilo čak više punk imena nego rocka i metala…

Ivan Krivokuća

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: