Nepolitikin Zabavnik

VINYL

Ko je Mrtav?!… VOLBEAT!!!

Volbeat je jedan neobičan bend. Volbeat je jedan bend koji se meni jako sviđa baš zato što je neobičan. Volbeat spaja nespojivo – rocknroll, rockabilly, hard rock i heavy metal muziku. Pevač peva čas kao Johnny Cash, čas kao James Hatfield i to čini, naravno, namerno.

Osnovani još 2001. u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske, ime grupi su dali po crtanom junaku iz japanske crtane serije – Pokemoni. Postoji i druga verzija koja kaže da je ime Volbeat došlo od naziva trećeg albuma grupe Dominus – Vol.Beat, bivše grupe pevača Majkla Poulsena. Pored njega od samih početaka u bendu je i bubnjar Jon Larsen, solo gitarista je bilo nekoliko, a trenutno to mesto zauzima Rob Kagiano koji je jedno vreme nosio i dres Anthraxa, Kaspar Boje Larsen svira bas (ne znam da li je u srodstvu sa bubnjarem), a nasledio je dugogodišnjeg basistu Andersa Kjoholma.

Sviruckali su oni tako par godina po Danskoj i okolini, ali prvi pravi uspeh je došao izlaskom prvog Lp-ja “The Strength/The Sound/The Songs” sredinom 2005. Album je svojom fuzijom ranije već pobrojanih muzičkih stilova oduševio i publiku i kritiku , tako da su Volbeat dobili i nagradu Best Album in the Danish Metal Musik Awards za 2005. godinu, a usput se i odlično prodavao. Uporedo sa studijskim radom koncertna kilometraža se isplatila jer su pozivani i uspešno nastupali na rock festivalima širom Evrope.

Iako kod nas na top listama nema rock muzike (neki bi dodali, nema nikakve muzike, samo gole guzice i sise) u Danskoj to nije bio slučaj 2007., a nije ni sada. Naime, drugi album pod nazivom “Rock The Rebel / Metal The Devil” automatski je upao na prvo mesto danske top liste i tamo ostao nekoliko nedelja. To je bio slučaj i sa svim narednim albumima koji su urađeni u firmi Volbeat. Prva mesta top lista zauzeli su i ostalim skandinavskim zemljama, a pretposlednji album i u Švajcarskoj . To što su oni na vodećim pozicijama najprodavanijih izvođaća i što se radio stanice u tom delu Evrope utrkuju koja će ih pre pustiti ne znači da je Volbeat počeo da svira komercijalnu i ljigavu muziku. Naprotiv, Volbeat, evo već petnaest godina drži svoj pravac , utemeljio je svoj stil, a broj fanova se, rekao bih, baš zbog takvog stava, svakim danom uvećava.

Posle izlaska trećeg CD-a “Guitar Gangsters & Cadillac Blood”, išli su na turneje kao predgrupa sa Nightwishom i Metallicom, a 2010. nekoliko meseci pošto su izdali četvrti album “Beyond Hell / Above Heaven“, otišli su i na više nego uspešnu turneju po Severnoj Americi. Broj koncerata koji su održali na toj turneji bio je skoro trocifren, jer su hteli da prokrstare cele SAD i Kanadu, usput su svirali i sa Megadeth-om, Motorhead-om, Mercyful Fate i još gomilom velikih i malih grupa.

Outlaw Gentlemen & Shady Ladies” doneo je isti zvuk, isti uspeh i novog gitaristu, već pomenutog Roba Kagiana , bivšeg člana Anthraxa sa kojim je ostao u dobrim odnosima što pokazuje i podatak da je usledila i turneja sa tim thrash velikanima  sredinom 2015.

Razlog što sam se setio da napišem par reči o ovom sjajnom i originalnom bendu je taj što ovih dana treba da im se pojavi novi album “Seal The Deal & Lets Boogie” sa kojeg je već pušten prvi singl “The Devils Bleeding Crown” koji je više nego odličan i ako je sudeći po njemu album će biti vraški dobar.

Ako ste poklonik ovog benda nadam se da će vam biti drago što sam vas podsetio na ove odlične Dance, a ako niste dosad slušali Volbeat

…Šta čekate, trk na piratske sajtove i skidajte (Ako imate para da kupite CD-ove,još bolje, piraterija je samo nužno zlo, uvek sam za “čvrstu stvar u rukama” 🙂 )

DISKOGRAFIJA :

2005 – The Strength / The Sound / The Songs

2007 – Rock The Rebel / Metal The Devil

2008 – Guitar Gangsters & Cadillac Blood

2010 – Beyond Hell , Above Heaven

2011 – Live From Beyond Hell / About Heaven

2013 – Outlaw Gentlemen & Shady Ladies

2015 – Greatest Hits

2016 – Seal The Deal & Lets Boogie

https://youtu.be/tR_-PAWM9es
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: