Nepolitikin Zabavnik

VINYL

Tetovirana ruža prepuna energije – ROSE TATTOO

Rose Tattoo play Palms Melbourne on Friday 27 October 2017. Photo by Ros O'Gorman

Australija je jedna egzotična zemlja. Dalek kontinent. Ne poznajemo ga dovoljno. Možda niste znali, ali u Australiji živi 230 vrsta životinja kojih nema na ostalim kontinentima. Na tom kontinentu živi vrsta meduze koja je najotrovnije živo biće na svetu, a isto tako 6 od 10 najotrovnijih zmija na svetu potiče iz Australije. Bivši premijer Australije Bob Hauk drži još uvek svetski rekord u ispijanju piva. Popio je 2,5 litre piva za – 11 sekundi. Jeste li znali da je AC-DC, bend iz Australije, 50 hljada karata puštene u prodaju za koncert na stadionu u Cirihu rasprodao za samo 6 ! minuta. I to je, za sada, svetski rekord. A zamislite činjenicu da na 24 miliona stanovnika čitave Australije imate rock scenu od nekoliko hiljada bendova koji aktivno sviraju. Jedan od njih bismo hteli da vam predstavimo. Zove se Rose Tattoo i nastao je još davne 1976. godine u Sidneju.

U prvih nekoliko godina su bend smatrali za “mlađeg brata” poznatijih AC-DC, jer su donekle negovali sličan zvuk, a pre svega zbog saradnje sa Hari Vandom I Džordžom Jangom koji su već sarađivali sa AC-DC , članovima legendarnih The Easybeats, prvim bendom iz Australije koji je doživeo planetarnu slavu.

Sredinom 1976. godine bend je nastao kada su se provereni muzičari iz lokalnih sidnejskih bendova Buffalo i Band Of Light. Prviput uživo su zasvirali na dočeku Nove 1977. godine u lokalnom klubu “Chequers”. Publika ih je zavolela bukvalno na prvi pogled I prvi takt. Bili su bučni, divlji, razdragani, prepuni elana i snage, ličili su na pankere koji sviraju divlji bluz-rok, a bili su obučeni u kožu i sidnejski bajkeri su odmah počeli da ih svojataju. Svi su zaista bili tetovirani i svi su imali motive rokenrola i ruža. Znači, prevare nije bilo.

Već prvi singl,”Bad Boy For Love” izdat u oktobru 1977, imao je sasvim pristojan uspeh, a album naslovljen imenom grupe ušao je na australijske Top liste. Izdvojile su se brze i energične pesme na tragu Motorheada kao što su “Nice Boys“, “Astra Valley”ili “Remedy”. Ipak, bluz “ Butcher & Fast Eddie” je postao jedan od zaštitnih znakova grupe. Predvođeni neumornim I neverovatno energičnim Angry Andersonom (pravo ime Geri Stiven) postali su prava atrakcija i svirali su širom Australije kao predgrupa bendovima kao što su The Angels (ponegde znani i kao Angel City), Cold Chisel ili Dragon, tada dosta poznatijim grupama.

Drugi album “Assault & Battery” je izašao tek dve i po godine posle debija jer su non-stop bili na turneji i nastavili su istim putem. Red ultra brzih, hitičnih pesama “All the Lessons”, “Magnum Maid”,”Manzill Madness”, “Suicide City” i nešto sporijih ,srednjeg tempa “”Rock ‘n’ Roll Is King” , “ Out Of This Place” ili “Sidewalk Sally” bili su formula za još jedan uspešan album.

Slede turneje po Evropi i Americi gde su samostalno nastupali po manjim klubovima, a kao predgrupe megapopularnim ZZ TOP i Aerosmith. Sviraju i na festivalu u Redingu. U Australiju se vraćaju samo da snime svoj treći album “Scarred For Life” koji je za promenu prepun pesama sporijeg i srednjeg tempa. Nešto bolje od ostalih su primljene naslovna, “Branded” i “ Revenge”. Tada uticajni metal časopis KERRANG ih je proglasio za “best new band of the year !?” a Angry Anderson-a za najboljeg novog pevača. Malo čudno, jer niti je bend bio nov, niti je Angry Anderson bio ne znam kako kvalitetan vokalista. Na stranu njegove frontmenske i šoumenske sposobnosti.

Promena muzičkog stila na četvrtoj ploči nazavanoj “Southern Stars” iz hard rock / boogie-a u prilično mekši “AOR zvuk” doneo je propast bendu i katastrofalno prošao i kod kritike i kod publike. Imali su jedan stidljiv hit u Australiji, “I Wish” i ništa više. Bend je u toku snimanja pretrpeo personalne promene zbog očiglednih razmirica u pogledu muzičkog stila kojim bi Rose Tattoo trebao da nastavi. To je ujedno bio i poslednji album koji su producirali Vanda i Young.

U međuvremenu se Angry Anderson okušava i kao glumac i to uspešno, u filmovima “Bullmakanka” I naročito “Mad Max Beyond Thunderdome”.

Šesti album  “Beats For A Single Drum” izlazi krajem 1986. godine sa kojeg bend skida singlove “Calling”, “Suddenly” i “ Falling”, ali koji ne prolaze slavno i uz mnogo razmirica i svađa bend se raspada. Zanimljivo je da je isti album Angry Anderson ponovo snimio i otpevao dve godine kasnije i izdao kao svoj prvi samostalni album. Početkom devedesetih izdaje nešto bolju solo ploču “Blood From Stone” kojom uspeva da zainteresuje australijsku publiku i za ranije ranove Rose Tattoo što ga navodi da ponovo oformi bend i nagovori stare prijatelje Petera Wells-a i Geordie Leech-a da se ponovo okupe , ali ta saradnja nije dugo trajala. Tek da isprate Guns N Roses na australijskoj turneji povodom izlaska “Use Your Illusion” albuma I da odsviraju tek nekoliko solo koncerata po većim gradovima Australije.

Razilaze se i odlaze svako na svoju stranu do 1998. godine kada uspevaju da se dogovore o ponovnom radu i kreću na dosta uspešne turneje po Americi i Evropi. Naročito je bio uspešan njihov nastup na Wacken Open Air Festivalu 2000. godine . Slede solidan album “Pain” sa kojeg su se istakle pesme “No Mercy “ i “ House Of Pain” , ali Rose Tattoo nikad više nije imao onaj značaj kao sredinom osamdesetih godina kada su ih ubrajali u sam “krem svetskog rokenrola”. U toku planiranja albuma “Blood Brothers” Peteru Wells-u je dijagnostikovan rak prostate i on umire od njega vrlo brzo. Tek što je bend ušao u studio. Njegova smrt je odložila izdavanje albuma za čitavu godinu dana i sedmi album benda “Blood Brothers” izlazi sredinom 2007. godine. Nije naišao na očeikavanu reakciju publike i Angry je rešio da se ponovo pritaji. Usput ulazi u politiku, povremeno glumi I povremeno okluplja bend da bi održali poneki koncert ili mini turneju. Odlučio je da ne snima nove pesme, iako po sopstvenom priznanju ima gomilu, jer “nije baš najbolje vreme za rokenrol”…

Ako ste željni dobrog prženja i čistokrvnog rokenrola pustite ponekad Rose Tattoo. Razveseliće vas i prodrmati…

(Visited 276 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: