Nepolitikin Zabavnik

Život

BGD – CityDrift

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BGD

CityDrift

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da li je i vama Beograd sinonim jurnjave, stresa, silnih obaveza, trke sa vremenom…?  Saobraćajne gužve, traženje parking mesta, zakazani sastanci, nepregledne kancelarije, bučni gradski prevoz, pronalaženje sa prijateljima, viđanje sa rodbinom i, da ne zaboravim, šoping. Jednom rečju ludnica. Ljudski mravinjak koji se hrani stresom i znojem. Poslednjih godina moj odlazak u prestonicu najslikovitije opisujem: udahnem, zaronim, obavim posao, izronim, izdahnem. E, to sam ja rešio da promenim!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomislio sam da, ako imam vremena da lutam  po Parizu i Pragu, zašto da ne i po našem belom gradu. Rešio sam da posetim Beograd bez obaveza! S druge strane ako želite kvalitetan provod, morate se malo pozabaviti planiranjem. Tako da, odvojio sam dan, isplanirao šetnju i prepustio se. Zaključak: Belgrade citydrift – odlična ideja!!!

Kao što planiram odlazak u bilo koji drugi grad, krenuo sam u planiranje i ovog obilaska. Doduše sada sam pokušavao da izbegnem one “mainstream”, visoko popularne destinacije. Tražio sam tajanstveni, skriveni Beograd, koji ne juri bulevarima i ne slika se ispred tržnih centara. Tražio sam neke mirne i učmale kutke, a koji su tu, odmah iza ugla. Mesta gde je Beograd ostao u drugoj brzini i gde ne stižeš na vreme, ali nije da brineš zbog toga…

Evo i par saveta:

Ako krećete sa Trga Republike promešajte ulice oko Knez Mihajlove. Prođite Čika-Ljubinom. Dovešće vas pravo do zgrade SANU, ali tako da se, iz distance, možete diviti ovoj prelepoj zgradi. Pored nje ulica vodi do Crvenog petla. Ma šta mislili o fontani, ovaj trg ipak odiše neverovatnim mirom. Nikako ne propustite Ulicu Kralja Petra. U njoj se nalaze neke divne zgrade u stilu secesije, bašta pod “letećim” kišobranima, najstarija beogradska kafana “?” (ako ne znate priču o imenu ove “institucije” – obavezno proguglajte!!!), prolazi pored Saborne crkve, zgrade patrijaršije i Konaka kneginje Ljubice i spušta se sve do Kosančićevog venca. Drugi kraj ove ulice proteže se do druge strane brda, niz Dorćol, do raskrsnice po kojoj je ceo kraj i dobio ime.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siđite do Kosančićevog venca. Šetnja po staroj kaldrmi, kroz senke drveća otkriva duh starog Beograda više nego igde, u ovoj ulici kao zaboravljenoj u vremenu. Tu se do aprila 1941. nalazila Narodna Biblioteka, tu je kuća u kojoj je živeo Mihajlo Petrović Alas, Velike i Male stepenice koje spuštaju do reke i nekadašnjeg savskog pristaništa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAObiđite Savamalu (dok je još nisu sasvim srušili). U oronulim zgradama se još nalaze brojni klubovi vredni pažnje, a iza svakog ćoška čeka poneki moćni grafit. Prođite ispod Brankovog mosta, zapravo kroz osnove mosta Kralja Aleksandra koji su nam Nemci napravili, a mi srušili na početku II sv. rata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Napravite krug oko Kalemegdana. Hladovina drveća u donjem gradu pruža fino mesto za predah. Staza vodi kroz Mračnu kapiju i pruža neobičan pogled na mesto koje su Turci zvali Brdo za razmišljanje, a na kome se sada nalazi Pobednik. Tu se nalaze i Crkva Sv. Petke i prelepa Crkva Ružica. Obratite posebnu pažnju na luster u njoj. Staza dalje vodi kroz Zindan kapiju i dalje na Kalemegdan…

Pročešljajte Dorćol. Jedna od najstarijih gradskih četvrti, Dorćol je kao istorijska čitanka. Svaka ulica, svaki ćošak krije neku svoju priču. Tu se nalazi najstarija kuća u Beogradu, jedina džamija u gradu, a odmah iza ugla je zgrada Jevrejske opštine. Malo niže je Crkva Sv. Aleksandra Nevskog, pa Bitef teatar, smešten u nesuđenoj evangelističkoj crkvi. Sve to svedoči o kosmopolitskom duhu ovog kraja gde su izmešane živele mnoge nacije, i sa istoka, i sa zapada. Ne možete a da ne primetite uličnu umetnost na zidovima Dorćola koja šalje jasnu poruku. Pronađite ćošak Salvadora Dalija, mesto koje je i zvanično preimenovano od strane gradskih vlasti po ovom delu Ilegalnih poslastičara. Dorćol je takođe centar noćnog života prestonice i može se naći mesto za bilo koji ukus i raspoloženje. Od Skadarlije i hm… tradicionalne muzike, preko džez i bluz klubova do mesta gde bas bije do rano u zoru… Moje omiljeno mesto je postalo tamo gde sam jeo prvoklasni sladoled uz Joy Division!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sve ovo se može smestiti u jedan dan. Malo slobodnog vremena i dobre volje, vratiće se kao uspomena koja izaziva nesvesni osmeh. Sakupite entuzijazam, istražite malo i upustite se u ovu niskobudžetnu avanturu!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ne morate se zadržati na ovome. I drugi krajevi Beograda kriju svoje tajne i ja Vas pozivam da ih istražite. Pronađite interesantne priče, mitove, urbane legende o Beogradu, a onda ih i sami proživite. Usudite se. Izazivam Vas!

Tekst i Foto: Prof. Nikola Cvetković

(Visited 11 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Reblogged this on ĐOLETOV KUTAK.

Leave a Reply

%d bloggers like this: