Nepolitikin Zabavnik

Život

Bitcoin i ulazak u kripto svet 2022

Iz godine u godinu kripto valute postaju sve popularnije i prihvaćenije u sve više zemalja sveta.

Sve više svetski poznatih velikih kompanija (Tesla, Apple, Microsoft, NVIDIA, Visa, Mastercard, AMD, PayPal …) i  slavnih ličnosti (Elon Musk, Snoop Dogg, Lionel Messi, Mark Zuckerberg, Kim Kardashian, Paris Hilton, Mila Kunis, Ashton Kutcher …) počinje da uviđa profit i budućnost kripta te počinju i da ulažu delove svog kapitala u njih.

Na ovo ih navodi činjenica da dolar iz godine u godinu gubi svoju vrednost, a banke daju toliko male kamate da ne mogu da pokriju ni inflaciju dok kripto svet pokazuje napredak i dobru šansu za profit.

Čak i sve više država počinje da prihvata činjenicu da je kripto tu i namerava da ostane te počinju da ih zakonski regulišu i oporezuju. Kao primer Srbija je donela zakon u kome vidi kripto kao digitalno dobro i uvela porez na kapitalnu dobit od 15% na zaradu od kripta koju je svaki građanin ili pravno lice dužan da plati po prodaji svojih kripto valuta za dinare.

El Salvador je čak otišao korak dalje i uveo Bitcoin kao valutu u državi, ne naplaćuju porez na njega i ako ste kompanija koja se bavi Bitcoin-om ili kriptom i živite ili želite da živite u El Salvadoru momentalno dobijate državljanstvo i sve potrebne papire.

Inače do velike popularizacije ponajviše Bitcoin-a dovela je činjenica da njegova vrednost iz godine u godinu raste, bez obzira da li je bull market (cena uglavnom stalno raste) ili je bear market (cena uglavnom pada).

Rast Bitcoin-a od njegovog nastanka na godišnjem nivou je prikazan na slici ispod.

Ovo pišem prvenstveno iz sebičnih razloga 😊 da promovišem svoje affiliate – referral linkove.

To i nije toliko loše koliko neki ljudi žele da satanizuju affiliate – referral linkove jer u mom slučaju ovo je namenjeno novim ljudima u kriptu koji na ovaj način u samom startu mogu da uvećaju svoj uloženi kapital ili ostvare određene popuste i benefite.

Registrujući se preko ovih linkova mogu da steknu svoje prvo pozitivno iskustvo u kriptu umesto da se zalete u bear marketu i kupe Bitcoin ili neki drugi kripto i kad nastavi da pada i gubi na ceni padnu u depresiju, razočaraju se prodaju u minusu i izađu iz kripto sveta.

U kriptu postoje programi – aplikacije – menjačnice koje nagrađuju svoje nove korisnike bonusom dobrodošlice na prvu uloženu količinu kripta što je jedna od sigurnijih varijanti za uvećanje svoje investicije. Zatim dosta njih vam daje određenu kamatu na vaš kripto i poslednji vam daju popuste na trgovanje kriptom.

Prvenstveno moram da naglasim da ja nisam nikakav finansijski savetnik te ovo što pišem služi samo u svrhu prenošenja informacija . Ulaganje u kripto predstavlja određeni rizik i treba da budete spremni da možete da ostanete bez svoje investicije i nikad nemojte ulagati više nego što ste spremni da izgubite.

Koliko je meni poznato sve ove programe – aplikacije – menjačnice koje ću da pomenem su u nekoj meri sigurne i postoje i rade već godinama te bi trebalo da je i rizik minimalan, ali najbolje je da sami uradite svoje istraživanje pre ulaganja.

Pre nego krenete da se registrujete na bilo koju platformu morate biti punoletni i potrebno je da znate da u današnje vreme kod svih treba da uradite KYC (Know your customer – ili upoznaj svoju stranku).

KYC se radi na svakoj platformi na sličan način i većina (ako ne i svi) podržavaju sva naša dokumenta (ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu), znači dajete im vaša dokumenta i treba da se slikate. Negde vam traže da im priložite i neki račun koji je na vaše ime.

Uglavnom ako registraciju krenete preko kompjutera, a nemate kameru većina njih vam nudi opciju da nastavite na mobilnom telefonu i tako završite proceduru.

Ili većina ovih platformi ima svoju mobilnu aplikaciju pa sve možete završiti i preko nje.

Vodite računa koju kripto valutu želite da prebacite na vaše naloge jer neke imaju prilične troškove za transakcije (ETH na primer ili bilo koji token na erc20-ethereum mreži).

Svi pomenuti bonusi važe za nove klijente i ako kripto prebacujete sa neke druge platforme kod njih (npr. sa CEX na Celsius ili slično)

Napomena: na sve dole pomenute platforme da bi dobili bonus po registraciji morate prebaciti sredstva u roku od 30 dana sem ako nije drugačije naznačeno (kao npr BlockFi gde je akcija za 40$ do 28.02 – posle toga dobijate 10$).

 Pa da krenemo na predstavljanje:

 • Prvi na listi je BlockFi, ne zato što je najbolji već što imaju lepu akciju za korisnike izvan U.S.-a.

Naime BlocFi trenutno za nas van Amerike ima bonus dobrodošlice od 40$ u Bitcoin-u i akcija traje do 28.02.2022 godine.

Šta je potrebno da uradite najkasnije do 28.02.2022 da ostvarite bonus:

 1. Da se registrujete preko mog linka, pri registraciji u polje Referral code unesete 73d1e353 i uradite KYC (ne dozvoljava vam uopšte pristup dok ne uradite KYC). Da potvrde vaše podatke i odobre vam pristup vašem nalogu potrebno je bar 2 radna dana.
 2. Po odobrenju vašeg KYC i dobijanju pristupa vašem nalogu treba da prebacite na vaš BlockFi interest account minimum $100 vrednosti bilo kojeg podržanog kripta (uvek je bolje više prebaciti jer vrednost od minimum 100$ mora da ostane 30 dana) i to tako treba da ostane minimum 30 dana. Potom dobijate nagradu od 40$ u vrednosti Bitcoina i tek tada ako želite možete svoj ulog i nagradu prebaciti, prodati i raditi šta želite. Morate priznati da je primamljivo jer koja banka vam daje 40% za mesec dana ili bilo kakvu nagradu kad pređete kod njih.

Ako propustite ovu akciju redovna nagrada za ovo je 10$ u vrednosti Bitcoin-a.

Lista BlockFi podržanih kripto valuta je na slici ispod gde je i prikazana kamata (APY) koju možete da ostvarite na godišnjem nivou ako svoj kripto ostavite kod njih.

Link za registraciju: https://blockfi.com/?ref=73d1e353

referral code: 73d1e353

 

 • Sledeći na listi je NEXO i nagrada od 25$ u Bitcoin-u

Uslovi i procedura su slični kao i na BlockFi:

 1. Registrujete se preko mog linka
 2. Odradiš Basic i Advanced verifikaciju (objašnjenje je ispod šta treba da se uradi)
 3. Dopuniš tvoj Nexo račun kriptom u vrednosti 100$ ili više i to treba da stoji i ne dira se 30 dana (uvek je bolje više prebaciti jer vrednost od minimum 100$ mora da ostane 30 dana).

Po isteku mesec dana imaš nagradu dobrodošlice novim članovima u vrednosti od 25$ u Bitcoin-u i tada možeš ako hoćeš i svoj uloženi kripto i nagradu da podigneš, prebaciš drugde, prodaš ili ostaviš kod njih i skupljaš kamatu na celu sumu. Bitno je da tih 30 dana vrednost kripta koji si prebacio na svoj novi Nexo račun uvek bude 100 ili više dolara i to je razlog što preporučujem da se više prebaci (kriptu cena stalno varira).

Objašnjenje verifikacije NEXO naloga:

 1. Basic verifikacija je upišeš podatke adresa i verifikacija broja telefona.
 2. Advanced verifikacija je slikanje dokumenta (može naša lična, vozačka ili pasoš) i slikanje sebe. Sve može da se radi na kompu do dela kad treba slikanje (ako imaš kameru na kompu onda i to možeš završiti preko kompa). Kad dođe do slikanja ponudi ti da nastaviš na mobilnom i ako prihvatiš izbaci ti QR kod koji skeniraš sa mobilnim i nastaviš deo slikanja.
 3. Po urađenoj verifikaciji u podešavanjima svog naloga radi bezbednosti moraš aktivirati i podesiti 2 faktorsku autentifikaciju za koju koristiš ili google authenticator ili authy na svom telefonu.

Tek potom možeš prebaciti kripto na svoj nalog i čekati da prođe 30 dana da ti otključaju (odobre) nagradu od 25$ u Bitcoin-u.

Lista podržanih kripto valuta na NEXO platformi je nešto veća od BlockFi i nalazi se na slikama ispod gde je i prikazana kamata (APY – rubrika earning up to) koju možete da ostvarite na godišnjem nivou ako svoj kripto ostavite kod njih.

Moj NEXO referral link za registraciju je: https://nexo.io/ref/dsdiv7revx?src=web-link

 • Sledeći na listi je meni možda i najomiljeniji Celsius sa nagradom dobrodošlice od $50 u Bitcoin-u

Celsius pored dobrih bonusa i kamate ima i zanimljiv slogan UnbankYourself.

Celsius je platforma gde možeš da zaradiš do 17% na svom kriptu i podržava pristojan broj kripto valuta, možeš da pozajmljuješ (uzimaš kredit) i imaš odličan bonus dobrodošlice.

Sad je akcija da po registraciji kao prvu uplatu na Celsius prebaciš 400$ u bilo kojoj kripto valuti ili više i to zadržiš 30 dana dobiješ 50$ u Bitcoin-u. Bolje prebaci više jer stanje mora da bude minimum 400$ tih 30 dana i po isteku dobiješ 50$

Šta je potrebno da uradite da ostvarite bonus:

 1. Da dobiješ bonus registruj se preko mog referral linka i pri registraciji ukucajte moj referral kod 128774c081 (morate odmah pri registraciji to uraditi jer kasnije nije moguće, a bez njega nema bonusa)
 2. Uradite KYC
 3. Prebacite 400$ ili više u podržanom kriptu i sačekajte da prođe 30 dana da dobijete bonus dobrodošlice.
 4. Kad istekne mesec dana i dobiješ svoju nagradu možeš sad uzeti tvoj lični referal kod i preko njega npr. registrovati suprugu i ovo gore pomenuto ponoviti pa na njen nalog prebaciti 400$ i opet uzeti nagradu od Celsius-a nakon mesec dana. Stim što ovaj put dobijaš i ti 50$ i supruga 50$ nagrade.

Obrati pažnju da nikako ne smeš supruzi poslati pare sa svog celsius naloga na njen jer je to kršenje pravila i mogu da vas oboje suspenduju, šalješ pare na njen celsius sa nekog drugog mesta (wallet, menjačnica itd)

Listu Celsius podržanih kripto valuta (preko 40 različitih) sa kamatama koje možete da ostvarite na godišnjem nivou (APY) možete videti klikom OVDE.

Detaljnije o Celsius platformi pročitajte OVDE

 

 • Sledeći na listi je Swissborg (alternativa Celsius-u)

Swissborg ima samo aplikaciju za mobilni telefon i kao bonus dobrodošlice dobijate srećku – grebalicu u okviru aplikacije i možete da osvojite od 1€ do 100€ vrednosti u CHSB tokenu (CHSB  je Swissborg-ova kriptovaluta).

Procedura za dobijanje bonusa je kao i kod ostalih:

 1. Registracija preko mog referral linka
 2. Uradite KYC
 3. Prebacite na svoj Swissborg nalog podržani kripto u vrednosti od 50€ i dobijate tiket-grebalicu.

 

Swissborg podržava preko 30 različitih valuta i spisak možete videti klikom OVDE. Stubac Yield rate pokazuje na koje kripto valute možete da zaradite kamatu i koliku.

Moj referral link za registraciju je: https://join.swissborg.com/r/zeljkoEGXV

Detaljnije o Swissborg platformi pročitajte OVDE

Da bi ste mogli da kupite kripto za novac i pošaljete ga na gore pomenute platforme morate biti registrovani i na neku menjačnicu.

 • Prvu vam pominjem CEX

Na Cex-u nemate nikakve bonuse ili nagrade, ali ga pominjem jer je za naše područje trenutno jedna od najboljih opcija i prihvata naše kartice za kupovinu kripta.

Naravno i ovde da bi ste se registrovali i trgovali morate da uradite KYC i potom možete povezati vašu karticu i kupiti željeni kripto.

Klikom ovde možete videti Cex-ove uslove, provizije i podržane kripto valute.

Link za registraciju je: https://cex.io/r/0/up109656101/0/

 

 • Sledeća menjačnica na listi je Binance

Binance je najveća svetska kripto menjačnica sa najvećim brojem podržanih kripto valuta.

Za registraciju je potrebno da uradite isto kao i na Cex-u, stim što Binance često zeza ili ne radi sa našim karticama za kupovinu kripta.

Registracijom preko mog linka dobijate popust od 5% na sve provizije koje Binance naplaćuje prilikom trgovine kriptom.

Moj referral link za registraciju je: https://accounts.binance.com/en/register?ref=W80D1FWL

I referral id W80D1FWL

 

ODRICANJE ODGOVORNOSTI

Ovaj članak je informativno-edukativno-zabavnog karaktera i ne treba ga shvatiti kao finansijsko savetovanje.

Ja nisam finansijski savetnik!!

Kripto tržište je rizično i u njemu učestvujete na sopstvenu odgovornost.

by : Keiser Soze

(Visited 346 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: