Nepolitikin Zabavnik

Život

Dis u Kameničkom Parku

 

” ZMAJOPLOV “

11. 06. 2016.

 
450px-spomenik-zmaju-sremska-kamenica_14483942343

U subotu, 11.06.2016. godine, u Kameničkom parku održana je otvorena manifestacija:  Susreti osnovnih škola – “Zmajoplov”. To je drugi put po redu, da se  Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj”   Sremska Kamenica, kao domaćin trudi, da na jednom mestu skupi što više đaka iz škola koje nose Zmajevo ime, ali takođe i ostalih koji su spremni da pokažu znanje, sportski duh, talenat i sve ono, što krasi jedan susret đaka iz različitih škola.

Bilo je tu maratona, trkanja u vreći, odbojke, kvizova, raznih radionica za najmlađe i naravno, bina za sve one koji su došli da ulepšaju ovaj događaj i svojim talentom pokažu u kom pravcu su krenuli ili će krenuti… Isti dan su bile i tradicionalne “Zmajeve Dečije Igre” u Novom Sadu, al, ajde de.. Ovde sam bio u ulozi oca. Ali kao bivši đak iste škole, imao sam priliku da porazgovaram sa učiteljicama, nastavnicima  i ostalim zaposlenima, a ono što sam čuo od njih… Pa, recimo da ću parafrazirati, a neka svako misli šta hoće.

jole jolče
foto by: Jole Jole

Neki tvrde da je bilo oko 400 đaka. Ne znam. Dan je bio vreo, a deca ko deca – razbibriga. Autobusi su stizali, a neki su javili da neće stići. Naime, neke škole su sredstva za put našla u poslednji čas, pa su se tako i prijavljivali, dok su druge, ostale uskraćene jer nisu imala ista. U “Štabu” škole je bio blagi haos, direktorica bi verovatno digla ruke od svega, da nije bilo entuzijazma koji su pokazali učitelji i nastavnici OŠ “J.J.Zmaj”, o deci da ne govorimo… Naime NIKO nije hteo da izađe školi u susret u vidu bilo kakve pomoći, izuzev Mesne zajednice Sremska Kamenica. Tu su bili samo bolničari – po nalogu. Ali se zato pojavio baja iz skupštine grada (namerno neću nikog da pominjem, a njega najmanje) i zvanično “otvorio” “Zmajoplov” ?! Šta ti otvaraš ?… Mislio sam se u sebi…. Škola je dovukla SVE. Od Bine i ozvučenja, do tetkica koje čiste školu. Škola je SAMA iznela ceo događaj. Svaka čast.

škola
foto by: Jole Jole

Lagano osipanje na skupu je počelo kada je sa nastupom završio inkluzivni hor ” ISON” iz Novoga Sada. Ono što je zanimljivo, je da je ovaj hor sastavljen od osoba sa posebnim potrebama i invaliditetom, a predvođen Miodragom Mišom Blizancem, ostavio najveći pečat na ovom događaju. Da ne bih davio previše, reći ću samo, da je tu bilo svega. I stvarno vredi pogledati kako ovaj inkluzivni hor ” ISON” nastupa. Odabir tema, koje su deo njihovog repertoara variraju od smešnih do tužnih, ali samo izvođenje je bilo iskreno i za pamćenje. U jednom momentu sam uspeo da zabeležim jednu krajnje neverovatnu recitaciju pesme, “Naši Dani” od Vladislava Petkovića Disa, jednog člana ovog neverovatnog hora u ovo neverovatno vreme. Ovim su rekli sve…

 
 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bDrBog6ALqc&w=640&h=360]

13090180

(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: