Nepolitikin Zabavnik

Život

“Dobri ljudi” iz našeg okruženja…

Piše : Momčilo Slijepčević

 Mozgao sam dugo, a i dalje to činim, o ovome šta se pre 10-ak dana desilo u Novom Sadu. Naime, ono što lično meni uvid u zločin, u kojem je lik ubio taštu, tasta i suprugu, čini gotovo nestvarnim, je činjenica da je ubica bio moj komšija i da smo se, manje-više viđali svakodnevno! Iako formalno neobrazovan, bio je na neki svoj način, vrlo duhovit. Kako god vam to izgledalo van pameti, ali i ona FB postavka u kojoj vodi sina u streljanu i piše komentar “tajin ubica”, je humor, crni humor, ali humor. Neki mu kao glavni okidač za gnusni zločin, navode činjenicu da se slikao u majici sa likom Ratka Mladića. To pije vodu , isto kao i činjenica da su preko 50 posto Srba, potencijalne i vrlo moguće ubice. Naime, najmanje toliko Srba, spomenutog ratnog zločinca, smatra herojem, najblaže, pozitivnom ličnošću. Naravno da mi nije ni na kraj pameti braniti komšiju-ubicu…Ono što me kopka je, da li mi možemo i u kolikoj meri “predvideti”, šta to “dobri” ljudi, oko nas mogu monstruozno učiniti? Evo, jedan slučaj kako to ni najpametniji među nama nisu u stanju…

 Sinoć sam, naime, gledao “Nu2”, emisiju od pre 10-ak godina, kada je gost bio Boris Dežulović. Evo nečeg iz tog intervjua, što možemo povezati sa ovim što napisah gore. Naime, Dežulović je objašnjavao kako je nastala njegova zbirka ,”Pjesme iz Lore“, pa je pričao o konobi u Splitu, u kojoj su se “Feralovci” okupljali za vreme rata i kako je u tu konobu postavljan eksploziv , dva puta, no, vlasnik nije odustajao! Onda je gazda angažovao jednog pripadnika HV, da bude prisutan (pod “punom ratnom spremom”) u radno vreme konobe. I…onda više nije bilo problema. U međuvremenu, “Feralovci” su se zbližili sa “čuvarem” konobe. Ali, ne lezi vraže, kada je podignuta optužnica za zločine u splitskoj Lori, među osam optuženih bio je i “čuvar konobe”. Čak i ekipi iz “Ferala”, koja je prva pisali o zločinima u Hrvatskoj, “promaklo” je prisustvo zločinca u njihovoj sredini. Posle se, ako ga mogu adekvatno parafrazirati, Dežulović, u svojim “Pjesmama iz Lore”, između ostaloga, “opravdavao” za neprepoznavanja zla , u “dobrom” čoveku iz svoga okruženja.

Ili, uzmite pak Gavrasov film, “Muzička kutija“. Mirnom američkom građaninu, čini mi se, mađarskog porekla, 30-ak godina posle drugog svetskog rata, stiže optužnica za ratne zločine. Ubeđena u očevu nevinost, brani ga lično njegova kćer, odlična advokatica. Uspeva ga odbraniti, ali otkriće koje je “čeka” u muzičkoj kutiji, sablazniće je…Koliko je takvih “dobrih ljudi” u našem okruženju ?

(Visited 61 times, 1 visits today)

Leave a Reply