Nepolitikin Zabavnik

Život

Epski ciklus za male pare na subotičkom buvljaku

 
 
Piše: Marinko Tikvicki
 
…U razmaku od neka tri ili četiri meseca na subotičkom buvljaku kupih VEOMA povoljno ova dva, usuđujem se reći, autorska remek-dela. Zašto sam ih tako nazvao….Jednostavno, zajedničko im je više stvari, oba autora su iz Novog Sada, obojica su poznati i priznati strip autori i ilustratori, i ono najvažnije u ovom slučaju, kompletni kreatori i slike i reči. Branislav Bane Kerac i njegova -“1389. Kosovska bitka” i Petar Meseldžija – “Marko Kraljević i Zmaj” su na prvom mestu izvanredno tehnički urađene knjige. Veliki format kod koga se i ne primećuje po obimu “skromnih” stotinak stranica odlično reprodukovanih crteža u strip maniru prepoznatljivog Banetovog stila ili slikarski savršeno predstavljeni likovi, predmeti pa čak i jedan čičak koji samo što se ne zaljulja pred našim očima…

…G. Kerac se u svojim ilustracijama potrudio da da sve od sebe da nam verno dočara ono što nas možda i najviše impresionira, a to je šarenilo i raznolikost vojne i druge opreme. S obzirom da znam za činjenicu da je godinama skupljao materijal i građu, kako za tekst tako i za crteže, krajnji rezultat je više nego odličan.
G. Meseldžija je u svojoj knjizi, pak, pokazao da sem što je završio likovnu akademiju,što se itekako vidi iz priloženih ilustracija, koje su svetskog kvaliteta, poseduje takođe i pesničku “žicu”, pošto su pesme takođe njegovih ruku delo. Prikazani deseterci ne zaostaju nimalo za onima koje je opevavao Filip Višnjić, a beležio Vuk St. Karadžić. Da dodam na kraju da su obe knjige štampane ćirilicom, što je po mom mišljenju jedan veliki plus više….

(Visited 74 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: