Nepolitikin Zabavnik

Život

Hodanje po oblacima

Postoji stara doskočica u našem narodu: “Da je šetnja zdrava – Poštar bi živeo 300 godina!”  Moguće… mit ili istina… Možda negde postoji neki poštar koji već tri veka hoda i ne misli da stane, jer ako stane staće i njegov život? Ko zna… Jedno je sigurno. Naš kolega poštar Goran Petrakijev se “prošetao” između dva planinska vrha na Šar planini i kroz objektiv svog aparata zabeležio fotografije koje će verovatno završiti na nečijem desktopu kao “background” ili uramljene na zidu. 

Radi podsećanja, Šar planina je dugačka oko 80 km i široka, u varijacijama od 10 – 20 kilometara. Za nacionalni park je proglašena 1986. godine, i od tada obuhvata 39 000 hektara površine. Nalazi se na Kosovu i Metohiji i pripada planinskom vencu Dinaridi.  Flora Šar planine čini ukupno 45% flore Srbije i oko 15 % flore Evrope. Mnoge biljke koje se nalaze na Šar planini su ugrožene u celom svetu. Između ostalog poseduje i  prelepa lednička jezera koja se nazivaju Gorske oči. Ona se nalaze u cirkovima koje su izdubili lednici za vreme ledenog doba. Nije vam palo na pamet? Zar ne? Tako blizu, a mi čeznemo za Himalajima i ne znam ti ni ja čim… O njenim lepotama ćemo se pozabaviti nekom drugom prilikom, o tome koliko postoji istorijsko-kulturnog nasleđa naroda sa ovih prostora, od srednjevekovnog grada Petrič pa do preko 35 crkava i manastira sagrađenih između 13. i 16. veka, preko uništenih i zapuštenih turističkih i sportskih objekata, kao što je npr. skijalište Bjelašnica, gde se sneg zadrži i do 250 dana u godini! A bila je proglašena za najlepši i najveći ski centar u Evropi… No…

O tom – potom.

Pred vama su fotografije našeg kolege, napravljene od vrha Ljuboten – koji se nalazi na 2498 m/nv, do najvećeg vrha Šar planine koji se nalazi u Srbiji. Bistra. Njegova visina iznosi 2651m/nv. Pogledajte kako to izgleda kada jedan poštar krene da proveri tezu koliko je šetnja zdrava, i razmislite sledeći put o odmoru, koliko bi Vam novca i vremena trebalo da negde odete pored lepote, koja je, tu. Tik do vas. 

Uspon i vrh “Ljuboten”foto: Goran Petrakijev – Zeka

Uspon i vrh “Bistra”foto: Goran Petrakijev Zeka

 

 

 

Zeka planinar...

Naš kolega / Goran Petrakijev – Zeka / Novosadski poštar

13090180

(Visited 73 times, 1 visits today)

Leave a Reply