Nepolitikin Zabavnik

Život

Hvala ti za rokenrol (Čak Beri, 1926-2017)

 Juče u 13 : 26 po lokalnom vremenu američke države Misuri, preminuo je čovek koji možda nije izmislio rokenrol, ali ga je patentirao.
chuck-berry 1
Rođen 1926. godine, gitaru je počeo da svira još u srednjoj školi, kao tinejdžer je bio problematičan, pa je proveo tri godine u popravnom domu. Kasnije je radio nekoliko godina u “General Motorsu“, a gitari se vratio ranih pedesetih kad je noću svirao bluz po klubovima, a danju radio kao frizer. Poznanstvo sa Madi Votersom mu je preokrenulo karijeru i negde početkom 1955. pojavio mu se prvi hit na top listama – “Maybellene“. Pesme kao što su “Johnny B.Goode“, “Roll Over Beethoven”, “Rock N Roll Music” , Sweet Little Sixteen i ostale izvršile su veliki uticaj na kasniju popularnu muziku. Njegove karakteristične, kratke solo deonice kasnije su oponašali na hiljade gitarista, a Angus Jang je priznao da je svoj “duckwalk” maznuo od Čaka Berija.
chuck-berry-birthday-retrospective-Džon Lenon je jednom izjavio da je drugo ime rokenrola – Čak Beri. Kit Ričards je na pitanje ko je najbolji gitarista na svetu odgovorio sa ” Čak Beri, on je izmislio rokenrol”!
Iza sebe je ostavio tridesetak oficijalnih albuma, na stotine pesama od kojih su mnoge postale hitovi i na hiljade odsviranih koncerata. Iza sebe je ostavio šestoro dece i suprugu Temeti Beri sa kojom je bio u braku čak 68 godina. U trenutku smrti radio je na novom albumu, prvom posle 1979. godine.
Čak, počivaj u miru i hvala ti za Rokenrol !
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cpitvLeNjuE&w=560&h=315]

(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: