Nepolitikin Zabavnik

Život

Kralj Alkohol protiv Cara Fudbala

Današnji fudbal je uglavnom takmičenje atleta bez “duše” koji žive kao askete  ali ima i onih koji se ne drže baš pravila o sportskom životu.Fudbal je opsesija stotina miliona ljudi na planeti, pa je i normalno da se s vremena na vreme pojavi neko ko privuče pažnju potezima koji nema nikakve veze sa tim sportom.

Alkohol kod sportista, naročito fudbalera, to nije ništa novo. Generacije su uživale u čarolijama nekih velikih fudbalera koji su mimo fudbala imali problem s zavisnostima raznih vrsta. Pomenućemo samo neke – najpoznatije.

George Best

George Best 1

Mančester Junajted je jedan je od najvećih svetskih klubova (mada ga ja lično ne podnosim :)), a njegov dres svojevremeno je vrlo uspešo nosio “majstor” iz Severne Irske. Džordž Best je bio izvanredan igrač, ali je karijeru upropastio zbog ljubavi prema pabovima i flaši. Odigrao je desetak vrhunskih sezona za “Crvene Đavole”, a karijeru je nastavlajo nastupajući za sve manje i manje poznate klubove i sve vreme se borio sa teškim protivnikom – alkoholom.Umro je u 59. godini od ciroze jetre.

George Best 2

Paul Gascoigne

Paul Gascoigne 1

Magični Englez zanimljivog nadimka – “Vaza” bio je jedan od najtalentovanijih fudbalera generacije, ali ga je ljubav prema čašici (i ne samo njoj) sprečila da da dođe do vrha.Nikada nije postao jedan od najboljih, a mogao je, itekako je mogao.Alkohol mu je napravio mnogo problema kroz život. Boravio je i po bolnicama za odvikavanje, a i danas se često čuju vesti o bolesti koja ga i dalje muči. Nastupao je za Newcastle, Tottenham, Lazio, Everton…

Paul Gascoigne 2

Garrincha

garrincha 1

Kažu da je bio jedan od najboljih ikada, ali alkohol mu je potpuno uništio život pa je preminuo u 49. godini. Celu karijeru proveo je u Brazilu, u skladu s tadašnjim brazilskim običajima. Najbolji je igrač u istoriji Botafoga, a hroničari su zabeležili da je godinama ”rame uz rame” sa Peleom nosio igru tada dominantne brazilske reprezentacije za koju je odigrao najbolje utakmice.

Garrincha_-_Maracanã

Socrates

socrates 1

Doktor u kopačkama (zaista je bio doktor medicinskih nauka), izvanredan tehničar, podjednako dobro se služio obema nogama, vrlo snažne konstitucije , izvrsnog pregleda igre…Jedan je od retkih fudbalera svog vremena koji je sreću potražio u Evropi, ali tadašnja Italija i Fiorentina nije mogla biti drugi dom. Ljubav prema brazilskom načinu života uz velike kolilčine alkohola, bili su kombinacija koja je upropastila još jednu karijeru. Preminuo je u 59. godini.

socrates 2

Adriano

adriano 1

Lista je popunjena imenima brazilskih fudbalera pa je red da je zaključimo jednim ”novijim” primerom. Adriano je nastupajući za Inter u ranim dvadesetim pokazao snagu dotad retko viđenu. Izvrsna leva noga,šut od 100 kilometara na čas.Smešila mu se karijera za pamćenje, igrao je sjajno i za reprezentaciju svoje zemlje, ali onda je upoznao noćni život i uskoro je potpuno izgubio korak sa stvarnošću. Pokušavao je u manjim klubovima, ali alkohol i problemi s kilogramima zauvek su upropastili veliku karijeru. Danas igra u Sjedinjenim Američkim Državama ali bez većeg uspeha.

adriano 2
 

(Visited 42 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Anonymous

    Zaboravili ste našeg Sašu Ćurčića

Leave a Reply

%d bloggers like this: