Nepolitikin Zabavnik

Život

Kripto finansije, nove mogućnosti i šanse za profit DeFi – CeFi

Velikim skokom Bitcoin-a, Ethereum-a i skoro svih drugih kripto valuta ove godine je ponovo zavladao veliki hajp i interesovanje za prvenstveno dva gore pomenuta predvodnika u kripto svetu.

Bitcoin je najviše skočio ulaskom institucija i njihovim ulaganjem velikih dolarskih iznosa u isti gde je predvodnik MicroStrategy (Michael Saylor) i Tesla (Elon Musk) dok je Ethereum skočio prvenstveno pojavom DeFi (decentralizovane finansije) koji je pokrenuo novu eru u svetu finansija.

Uporedo sa DeFi (decentralizovani financijski projekti) krenule su i CeFi (centralizovani financijski projekti) platforme.

 

DeFi

 

 U poslednje vreme videli smo mnoštvo novih DeFi projekata, od kojih su neki nudili kamatne stope od po nekoliko hiljada procenata. Neki DeFi projekti ispunili su svoja očekivanja dok su neki potpuno nestali. DeFi platforme nemaju centralni entitet koji odlučuje, već se odgovornost raspodeljuje na sve korisnike servisa. Ovo znači da je svaki pojedinac u potpunosti odgovoran za svoje koine i u slučaju da dođe do greške vrlo lako može doći do gubitka sredstava.

Mogućnosti i predstavnici DeFi projekata su:

  •  Pozajmljivanje – kreditiranje

Među popularnijim su: Aave, Compound, Maker…

DeFi dozvoljava svakom pojedincu da podigne ili obezbedi zajam bez odobrenja treće strane. Velika većina proizvoda za pozajmljivanje koristi popularne kripto valute kao što je Eter ($ ETH) da bi obezbedila zaostale zajmove prekomernom kolateralizacijom. Zahvaljujući pojavi pametnih ugovora, marže za održavanje i kamatne stope mogu se direktno programirati u ugovor o zaduživanju sa likvidacijama koje se odvijaju automatski ukoliko stanje na računu padne ispod navedenog kolaterala.

Relativni interes koji se zarađuje od isporuke različitih kripto valuta varira u zavisnosti od sredstva i platforme koja se koristi.

Do danas je pozajmljivanje bio vodeći slučaj DeFi-a.

  • DEXs ili decentralizovane menjačnice

Među popularnijim su: Uniswap, 1inch, Bancor, OpenSea…

Decentralizovane berze (menjačnice) omogućavaju korisnicima da menjaju svoja sredstva bez potrebe da prenose skrbništvo nad osnovnim sredstvima obezbeđenja. Cilj DEKS-a je pružanje pouzdanog, interoperabilnog trgovanja u širokom spektru trgovinskih parova. Poslednjih meseci, DEKS-ovi su zabeležili ogromna poboljšanja u upotrebljivosti, s tim što su neki ponudili podsticaje za likvidnost za kapital koji se isporučuje na platformu.

  • Derivati

Među popularnijim su: Synthetix, dYdX…

U tradicionalnim finansijama, derivat predstavlja ugovor gde se vrednost izvodi iz sporazuma zasnovanog na učinku osnovne imovine. Postoje četiri glavne vrste izvedenih ugovora: fjučersi, terminski poslovi, opcije i svapovi.

Pojavom DeFi-a, investitori imaju koristi od otvorenih, transparentnih i automatizovanih poravnanja za ugovore o derivatima. Pametni ugovori mogu izdavati tokenizovane derivate koji pružaju izloženost (ponekad sa leverage) obe strane učinka sredstva.

  • Novčanici

Među popularnijim su: Metamask, Coinbase Wallet…

Novčanici su ključni prolaz za interakciju sa DeFi proizvodima. Iako se obično razlikuju u osnovnoj podršci za proizvode i imovinu, primetili smo drastična poboljšanja u upotrebljivosti i pristupu zahvaljujući rastućem narativu o DeFi-u.

  • Upravljanje imovinom

Sa tako velikom količinom DeFi proizvoda, presudno je da postoje alati za bolje praćenje i upravljanje imovinom. U skladu sa prirodom šireg DeFi ekosistema bez dozvole, ovi projekti upravljanja imovinom pružaju korisnicima mogućnost neprimetnog praćenja stanja na različitim tokenima, proizvodima i uslugama na intuitivan način.

Među popularnijim su: Balancer, Zerion…

  • Osiguranje

Decentralizovani protokoli osiguranja omogućavaju korisnicima da sklope polise o pametnim ugovorima, fondovima ili bilo kojoj drugoj kripto valuti putem objedinjenih sredstava i rezervi. Ovaj sektor je za sada prilično mali, ali u velikoj meri očekujemo da će igrati presudnu ulogu u osnovnoj zrelosti ekosistema uopšte.

Osiguranjem se bave: Nexus Mutual i Opyn

  • Štednja

Postoji nekoliko odabranih projekata DeFi koji nude jedinstvene i nove načine za ostvarivanje povrata štednjom kripto valuta. Ovo se razlikuje od pozajmljivanja jer na drugoj strani stola nema zajmoprimca.

Predstavnici su: Dai Saving Rate, Dharma, PoolTogether…

 

CeFi

 

 

CeFi projekti nude manje kamate od DeFi projekata, ali su te kamate znatno održivije. Pojedini korisnici više cene činjenicu da iza CeFi projekata stoje ljudi, a ne algoritmi. Odgovornost CeFi kompanija je velika, ali upravo to je ono što privlači puno korisnika. Takođe, CeFi projekti moraju poslovati po državnim propisima što znači da postoji regulativa, da se gubi na privatnosti, ali i da CeFi projekti imaju potencijalno veći legitimitet u poređenju sa DeFi projektima. Važno je napomenuti da to što je neka firma registrovana u nekoj državi ne znači nužno da ne može doći do neke vrste prevare ili zloupotrebe.

Trenutno koliko sam upoznat na CeFi platformama kao i na DeFi možete da štedite i dobijate kamatu, uzimate kredit i obavljate menjačke poslove.

Neki od predstavnika su Celsius (više o njemu pročitajte ovde), Swissborg (više o njemu pročitajte ovde),  BlockFi…

Kupovina kripta

 

Naravno da bi ušli u DeFi ili CeFi prvo morate posedovati ili kupiti željenu kripto valutu. Kupovinu kripto valuta možete obaviti na nekoj od sledećih menjačnica: Cex, Bitrex, Binance i jedna domaća ECD.

 

Za kraj ovog članka moram da navedem pre nego se upustite u kripto investiranje ili trgovanje uradite svoje istraživanje i edukujte se što bolje možete.

ODRICANJE ODGOVORNOSTI

Ovaj članak je informativno-edukativno-zabavnog karaktera i ne treba ga shvatiti kao finansijsko savetovanje.

Ja nisam finansijski savetnik.

Kripto tržište je rizično i u njemu učestvujete na sopstvenu odgovornost.

 

Ako vam se članak dopao i želite da me podržite, možete to učiniti donacijom:

Doniraj PayPal ili 

Litecoin

LPwLTm8LLy9Pc94E71rbbdQY8vERrxSS3d

Bitcoin Cash

bitcoincash:qp8txu6u6uejs28gymzddd0he9gx89gzlvp5kueu5c

Dash

XjErqWVPw4JSAR6LevDfQTgiHGRRsq3oze

TetherUSD

0x502B792E85b592f95b7016F6D7d01D8c9A28A182

ZCash

t1gGuWP1cKpc8iewS39K2RuCwxsaWixPsge

Bitcoin

1F4H8KDexStBrWSzAhmT2uUwCAVBpU47tf

Ethereum

0x502B792E85b592f95b7016F6D7d01D8c9A28A182

Zilliqa

zil15lj43yw4pnkeygmghpa9kurqww3f6x75yq6j6u

Doge

DCSyU9t1uomCmQNuM4LRvbvoJJtEK9ANwi

Tron

TVXE3C4is4bbos3bBguoXtHWpFfai6djZ5

Polkadot

12HDKGMxUKu9MWGWToHFANi7uHCLKoEVqCsYRTqGGtRRyNrs

ChainLink

0x502B792E85b592f95b7016F6D7d01D8c9A28A182

Cosmos

cosmos16kyzu6ldl5cndr8u362cs2jzqs89zyey9uvrn3

Tezos

tz1fw2Cg2TDyKQaWYdP7g87rJ3L7LcWeUqBo

Binance Coin

bnb1kh780x7epgnka7nzhxwlsffhgkvulmtxdd9nfl

EnjinCoin

0x502B792E85b592f95b7016F6D7d01D8c9A28A182

 

 

by: Keiser Soze

(Visited 114 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: