Nepolitikin Zabavnik

Život

Ne damo Livadicu! ili da li je Profit nova religija ?

Ne dozvolimo uništavanje više stotina kvadrata javne zelene površine na uglu Kisačke i Jovana Subotića zarad profita investitora!
Livadicu svakodnevno koristi nekoliko stotina ljudi kao zelenu oazu u devastiranom delu grada koji oskuduje zelenom površinom.
Planira se izgradnja višespratnica sa parkingom, a kao kompenzacija predviđeno je uređene zelene površine od svega 183 kvadrata koja će ujedno biti i jedina zelena tačka u rasponu od 191.800,00 kvadrata.
Ovim činom, gradski čelnici ponovo idu u susret biznisu, a na štetu kvaliteta života građana.

Boreći se za ovaj park, borimo se za grad po meri ljudi, a ne po meri profita.
Livadica-001
Ovako izgleda zvaničan proglas neformalne Fejsbuk grupe, “Ne damo Livadicu!”, koja je za samo nekoliko dana pridobila 1500 članova što je ekipu Dotkoma nateralo da pobliže istraži o čemu se tu radi.
Naime, u Novom Sadu, to nije tajna, već godinama se nauštrb zelenih površina, grade višespratnice, tržni centri, javne garaže i sve ono što progres i modernizacija društva donose sa sobom. Ipak, ne mogu da se otmem utisku da su u našem gradu to odavno ne radi planski , već se zarad profita naprečac ruše stari delovi grada, seku drveće, uništavaju parkovi…

“Livadica” kako tepaju tom parkiću na uglu ulica Jovana Subotića i Kisačke nije velika i sama po sebi nije park kakvih Novi Sad već ima, ali je jako bitno što se ona nalazi u delu grada gde kilometrima unaokolo nema zelene površine i gde se okolina najbolje može opisati Rambovom pesmom ” Beton, beton, samo beton”.
Broj respiratornih, pa i kancerogenih oboljenja je po zvaničnoj statistici u velikom porastu na ovim prostorima i iako se ona veže uglavnom za bombardovanje NATO alijanse pre devetnaest godina stručnjaci mogu pronaći vezu i u stalnom i rapidnom gubitku zelenih površina i broja drveća u gradovima koja bi trebalo da su “pluća grada”.

Zbog toga je Građanska Inicijativa “Ne damo Livadicu” odlučila da u nedelju, 06.05. u održi  Javni skup “Ne damo Livadicu” u nedelju od 17h na uglu Kisačke i Jovana Subotića. Danas u istom terminu (17h) organizuju javni sastanak u Omladinskom centru CK13 gde će zajedno sa svim zainteresovanim ljudima artikulisati primedbe na nacrt urbanističkog plana.
Livadica-plakat
Građani i građanke Novog Sada, razmislite dobro o budućnosti našeg i vašeg grada ! Pridružite se ovoj i nekim budućim Građanskim Inicijativama koje se bore za poboljšanje kvaliteta života i odupiru se zahuktaloj mašineriji koja veruje samo u jednu stvar – PROFIT !

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Reply