Nepolitikin Zabavnik

Život

ROŽDESTVO MOJE: ČETVRTA BANKA

piše : Mihajlo Janković

Prekasno je za početak, a prerano je za kraj, ako je verovati narodnim mudrostima koje potpadaju pod zajednički skup ”Šta ti valja činiti kad dođeš u određene godine života.”
Da krećem u neke nove škole, nemam želju, naročito ne po diktatu zabrinutih građana, vazda bdijućih nad mojim potencijalom ostvarenja u ovom sistemu koji ne znam više kako da nazovem. Da se zaposlim- to je rešeno. Nije u struci, doduše, ali začepljuje usta dežurnim stražarima samostalnog života koji, o užasa, svedoče nenormalnom porastu broja parazita uslovljenih socio-ekonomskim prilikama.
Prizivanje kraja, pak, stoji mi godinama na umu kao izlivena naftna mrlja koja zagađuje um, začinjava anksioznost i, kad se zvezde savršeno nakrivo poklope, pomućuje svest. Pakao življenja s mojim neuronskim spletom činio mi se često kao kakav teret gde valja preseći lanac i pustiti ga nizvodno; narodski rečeno, završiti posao i ne smetati svetu, jer ionako nemaš šta više da daš od sebe sem da se vrtiš kao točak u mašini.


Dok nisam seo sam sa sobom jednom prilikom. I rešio da se baš namerno vrtim u mašini u inat sebi, svom bolesnom razmišljanju, strahovima i neprekidnom zagledanošću u crnilo. Ako mora da se vrti, nek bude ringišpil. Daj neonska svetla, daj muziku, daj vrtoglavicu. Al pre svega- daj života, čuvaj sebe, jer ko ne čuva sebe, nema ga ni za druge.
Pakao- to su drugi.
I ja sam nekome drugi, ja sam nečiji nivo pakla.
I znate šta, biću još. Volim miris reš mesa i svežih frustracija.
Saznanje da imam ljude u životu koji mi iskreno žele sve najbolje- drži me u pokretu. Svi smo mi, ipak, u istom paklu, makar možemo da biramo u kom ćemo krugu da budemo.
Ništa se pametnije ne osećam, spoznaja sveta me i dalje iznenađuje svakim danom. No prevalio sam treću banku preko sebe. Bez velike pompe, bez nekog gromopucatelnog otkrovenja, crvenog tepiha, bacanja ruža u vis. Prevalio sam to i spreman sam da ga ovih dana zbacim na mrcilište kao i svaku potrošenu jedinicu vremena dosad.
Četvrta banko ovozemaljske egzistencije- drži gaće, stigao sam ti.
Živeli u to ime.     

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: