Nepolitikin Zabavnik

Život

“Ti čitaš knjige ? Pa ti nisi normalan !”

  • ????????????????????????????????????

U petak 16.12.2012. knjižara “Laguna” je organizovala, sada već tradicionalnu manifestaciju “Noć knjige”.I novosadska Gradska biblioteka se pridružila akciji u slavu njegovog veličanstva – knjige pa je u periodu od 18-22 časa upis u biblioteku koštao duplo manje – bagatelnih 250 dinara.I potpisnik ovih redova je iskoristio tu priliku pa je postao drug član, barem za sledećih godinu dana, za tričavu cenu kutije cigara.Moram samo da napomenem, jer sam obećao, da se u to vreme u biblioteci organizovao čitalački klub koji je vodila Jelena Marićević, asistent na katedri za srpski jezik i književnost filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Razgovaralo se o genijalnoj knjizi Mihajla Bulgakova : “Majstor i Margarita“. Ono što me je inspirisalo da napišem ovih par redova je dilema koja me muči.Naime, biblioteka i knjižara su bile premale da prime sve zainteresovane, koji su hteli da iznajme ili kupe knjigu, dve, tri pa i desetak (moglo se videti dosta likova koji su nosili naramak knjiga na kasu da ih plate kao da su bile za dinar).Dakle, muči me jedna stvar, da li Novosađani stvarno čitaju knjige u tom broju, ili je ovo samo bila prilika da budu viđeni ili da neke zanimljive naslove kupe po mnogo manjim cenama od regularnih.

Kako sam i sam učestvovao u guranju, laktanju i opštem metežu ne bih li došao do ciljane knjige bio sam svedok da se najviše traže dela bivših novinarki, estradnih zvezda i knjiga tipa : “Kako da se ispravno hranite”.Dosta su se kupovali i trileri norveškog mega-stara Ju Nesbea, Harlana Kobena i Džejmsa Patersona.Nekako sam se iznenadio što klinci nisu u buljucima kupovali epsku fantastiku ili horore, već su tinejdžerke listom bile zagrejane za francuskog genija “ljubavnih vikend romana” Gijoma Musoa ili neznamkoliko nijansi sive, crne i ostalih erotičnih boja.

noc-knjige-87z

Danas je knjiga postala unosni biznis i za prodaju iste važe ista pravila kao i za ostale mas-proizvode jednog potrošačkog društva na koje Srbija liči (samo je manje para u opticaju), a to znači, šareniš, jaka reklama i postavljanje hit-knjiga na najvidnija mesta u knjižari (koje možda i ne bi bile hit-knjige da nisu ispunile nabrojane uslove).

noc-knjige-231w

Nisam krenuo da pišem o ovom događaju s namerom da ga omalovažim, kritikujem ili naprotiv, hvalim i glorifikujem.Samo sam hteo da vam skrenem pažnju da postoji jedan dan u godini kada, naprasno, svi čitaju knjige, kupuju ih na kile ili metre i diskretno se okreću da li su dovoljno viđeni i da li će ih primetiti neko od poznanika, komšija i posle prepričavati kako su videli komšinicu sa punom kesom knjiga što je samo korak da te neko nazove – intelektualcem.

noc-knjige7855

Da ne budem licemeran, priznajem da sam i ja otišao u petak, u Lagunu, ne bih li kupio jeftinije poneku knjigu koju pikiram odavno (ponosno javljam da sam kupio Saramagovo “Putovanje kroz Portugaliju”, još jedno “Pajtonovsko viđenje Velike Britanije” Bila Brajsona, lakše štivo u vidu hit trilera “Zamka” i novog romana Vedrane Rudan) ne bi li me video pokoji komšija ili poznanik, jer lepo je kad ti se kolega jednom prilikom obrati videvši da nosiš punu kesu knjiga : “Ti čitaš knjige” ? a on na moj potvrdan odgovor poentira : “Pa ti nisi normalan” !

noc-knjige-7866

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: