Nepolitikin Zabavnik

Život

"U susret večitom derbiju…"

 Da se razumemo, obožavam fudbal. Stvarno ga volim i moj stav je da nijedan drugi sport mu nije ni prineti. Poštujem košarku, odbojku, rukomet, atletiku, plivanje… ali ta strast prema fudbalu premašuje sve ostale. Igrao sam taj “jebeni nogomet” dvadesetak godina po Opštinskim ligama, doskora i rekreativno. Pogledao sam na hiljade utakmica za ovih četrdeset i još koju godinu gledanja fudbala. Moram priznati da mi je sve odvratniji i baš mi se smučio. Ne sama igra, nikako. I dalje sa divljenjem ispratim neki volej, paradu, rabonu…
navijaci-veciti-derbi
….Prevelike su pare ušle u tu, kako statistike kažu, treću industrijsku granu na svetu. Kao i uvek i svuda, gde su velike pare, tu su i krimosi i ostali koji misle da polažu pravo na iste. Što bi onda i mi zaostajali za svetom. Jer što bi mi zaostajali za svetom, naopako. Ni ne zaslužujemo da zaostajemo, jer smo lepši, bolji, pametniji. Kad rekoh pametniji, neki su pametniji od drugih, to je vazda bilo. Negde napolju, u drugim zemljama, i na Istoku i na Zapadu, igraju se nameštene utakmice. Neke su nameštene zbog kladionica, neke zbog vraćanja dugova iz prošlih prvenstava, neke uz pomoć sudija i podmićenih igrača. Ali, to su, uglavnom sporadični slučajevi. Lepo nam onomad, kad smo pili crno pivo u “Crnom Biku” reče čika Beli : ” Vi grešite, momci, što mislite da su sve utakmice nameštene. Nisu, ne, ne. Samo poneke su nameštene. E, tu je caka. Treba otkriti koje su to” !
navijaci
Mi smo i tu otišli korak dalje od Zapada ( pola koraka od Istoka). Kod nas je namešteno celo prvenstvo !
 Oni što sam u ranijem pasusu napisao, što su uvek i svuda uz velike pare, nemojte se zanositi, su uz fudbal i na našoj omeđenoj teritoriji. Jedni su na vrhu piramide, u Savezu, drugi su tu, daju (ne svoje) pare onom kome zatreba, a ovi treći, koji su i drugi, na kraju nose šnur. Dva državna projekta još iz 45. godine prošlog veka, dva mezimčeta, blizanci, tako reći, imaju povlašćen položaj, od osnivanja, kako su i osnovani – dekretom tadašnje novopostavljene vlasti. Treće, tzv. pokrajinsko mezimče povremeno dobija deo mrvica sa stola kad poče glasno da se dere kad je gladno, pa ponekad i njima sudije sviraju nepostojeće penale, priznaju golove iz ofsajda, ali samo protiv onih koji su na toj piramidi koji stepenik niže. Ostali su tek dekor, da stubovi nacije ne bi igrali “večiti derbi” svakog vikenda, jer bi možda “navijačima” posle četrnaestog derbija ove sezone bilo malkice dosadno.
huligani-derbi
Kad sam pomenuo navijače u vreme kad sam se ja tako osećao i kad su mene nazivali “navijačem”, bilo je dovoljno aplaudirati, ponekad opsovati sudiju, ponekad glasno uzdahnuti za promašenom prilikom ili otpevati neku navijačku pesmu. Danas to više nije dovoljno, pre bih rekao, nepoželjno je. Danas da bi bio PRAVI navijač moraš imati kriminalni dosije, vređati pripadnike drugih nacija (OBAVEZNO), “pošibati se” i ako je moguće izvršiti pokušaj ubistva nad pripadnikom druge navijačke grupe, uživati neke droge, bespogovorno slušati VOĐE navijača i naravno, dilovati za njih sve od lakih droga, amfetamina do teških narkotika za umiruće zavisnike.
derbi-velika
U svakom klubu, postoje bar tri igrača koji su vlasništvo (roba) likova sa vrha piramide da ne bi bilo iznenađenja u vidu sudija koji su dobili “prigovor savesti“, neefikasnosti favorita, iznenadne zaboravnosti da se dug mora vratiti. U tom slučaju na prvo mesto izbija rezervni plan gde ta trojica (negde jedan igrač manje, negde više) nastupaju. Jedan može da slučajno zakasni pri pravljenju ofsajd zamke, drugi da skrivi penal za protivnika, treći da da dobije “naivni” crveni karton. Ako ni to ne pomogne, sledi ulazak u svlačionicu protivnika, gde im se diskretno da objašnjenje zašto je bolje da “baš ne zapinju” ili da “olabave malo”.
I protivnici su svesni da i ako šutnu na gol “nečijih mezimaca” postoji opasnost “da im umre mama”, pa se zbog toga ipak odlučuju da loptu sa ivice svog šesnaesterca vrate svom golmanu, jer je ipak najvažnije, u modernom fudbalu, sačuvati svoju mrežu.
NAVIJAÈ
 Kad smo kod modernog fudbala kod nas, ne bih rekao da je on prisutan na našim terenima. Kod nas se igra neka varijanta ove popularne igre, ali cilj nije dodati loptu svom igraču, prisutnija su ispucavanja uvis (tzv. “sveće”), “slanja na tribine”, napucavanja protivnika (najbolje ako se previja i leži na zemlji). Tempo same igre je značajno usporen, kao otprilike kad se singl ploča stavi na 33 obrtaja. Naši treneri (čitaj, fudbalski stručnjaci) su uglavnom siromašnog vokabulara, ograničenog fonda reči, bogatih frazama kao što su : “lopta je okrugla”, “pokazali smo karakter” i “nismo ispunili dogovor iz svlačionice”. Obično drže po najmanje četiri zadnja vezna na terenu, da ne bi slučajno neko video tehnički doteran potez na sredini, i pet centarhalfova koji su dobili instrukcije da “igrač može proći, ali lopta nikad”. Onaj jedini jadnik, kod koga se zapatilo seme talenta i koji je treniran da bude plejmejker ili prava desetka u mlađim kategorijama, gde se i može naći trener koji se razume u fudbal, na silu se gura da bude sam u špicu gde ga opet čeka pet “pitbulova” na mestu centarhalfova. Naravno, zaboravio sam da pomenem i to kako svaki trener ima nekoliko svojih, koji moraju da igraju taman da im je jedna noga otpala, jer imaju udeo u njihovom ugovoru. Postoji i druga šema u kojoj trener ili neko iz uprave dovede igrača, ne obeća mu mesto među prvih 11, ali taj igrač redovno dobija platu, a deo iste daje tom koji ga je doveo. To što dotični nema mesta ni u prvoj postavi svoje ulice ne menja na stvari. Krug je zatvoren. Tako da , ako se i zajebete da potrošite 90 minuta na nešto što liči na “najpopularniju sporednu stvar na svetu” brzo vidite da se jako pogrešili.
fudbal-derbi
Nisam pomenuo menadžere. Jesam, u prvoj grupi onih, koji su se “prišošili” tamo gde ima velikih para, samo niste primetili.
Šta kažete, pomenuo sam derbi, a ništa ne pišem o njemu ? Neću ga gledati, u to vreme na Sport Klubu ide utakmica Liverpul – Arsenal, samo što oni igraju neku bržu i privlačniju varijantu te igre. Ni ta igra nije kao nekad, ali i ja sam omatorio, pa su mi kriterijumi opali.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2OpTJy07h10&w=560&h=315]

(Visited 28 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Anonymous

    Napred, Vosha !

Leave a Reply

%d bloggers like this: