Nepolitikin Zabavnik

Život

Vremenska prognoza

piše : Goran Đerić

 Kakvo je to vreme, kada tako kinji ljude? Da li je to zbog ruskog harpa ili  zbog kapitalističkog podgrevanja planete ili su jednostavno nastupili zadnji dani… U svakom scenariju, bio on teorija zavere, robovanje kapitalu, nataloženom grehu, bio on iz naučnih, ekoloških, filozofskih, industrijskih, verskih ili (ne)kulturoloških razloga, iza svega, ipak, na početku i na kraju stoje ljudi… Kakvi su to ljudi, kada tako kinje vreme?

 I kako to sada objasniti svojoj deci? Da li je pošteno učiti ih da je leti toplo i sunčano, a zimi hladno i tmurno,  kada ni sami to više ne znamo?  Sve što smo znali, u to više nismo sigurni. I dok čekamo sunce, možda nam kiša opere obraz, kao što obraz pere pare od dečije budućnosti. Dok čekamo razvedravanje, a sve je oblačnije, polovina gleda kako da pobegne tamo gde sunca još ima, pa da izgori u požaru, dok druga polovina gleda kako da prevari nekog, bilo koga, sebe, svoje dete, misleći da ga od tmurnih oblaka ono ne vidi.

 Posle kiše, ide sunce, pa onda opet kiša i tako u krug, a novo Sunce se rađa, oteraće tmurne oblake i tada će se ljudi početi gledati u oči, umesto što gledaju u nebo, kao sada. Taman toliko, pa da i deca porastu, ista ona što ih učimo pogrešno, jer ne znamo da li smo mi ti koji žare i pale, vedre i oblače ili je to vremenska prognoza… A do tada budite spremni na promenljivu klimu, sve dok se jednom i ne promeni.

još dobrih priča na : mrdjodjo.blogspot.com

(Visited 40 times, 1 visits today)

Leave a Reply

%d bloggers like this: