Nepolitikin Zabavnik

Život

ZAAšto “Pesma Evrovizije” ?

Ovih dana ste sigurno čitali ili gledali o tome ko će nas predstavljati na ovogodišnjem najomiljenijem skupu LBGT  populacije (da budem politički korektan),tzv. “Pesmi Evrovizije”. Realno, hteo sam reći odavno, ali tačnije je, ta manifestacija nikad nije bila samo takmičenje u pevanju, niti takmičenje pesama.Uvek je imala i vidljivu ili manje vidljivu političku konotaciju a pogotovo je u zadnjih dvadesetak godina postala predstava u kojoj je važnije “dati komšijama dvanaest poena” nego oceniti nečiju pesmu. Zato mi nije baš jasno da li je ovom bendu, tačnije pevačici ovog benda trebala ovakva reklama. Ali nisam hteo da pišem o “Pesmi Evrovizije” nego o devojci koja će nas predstavljati na velikoj sceni. A ta devojka se zove Sanja Vučić i rođena je u Kruševcu pre 22 godine.Studira arapski jezik na filološkom fakultetu u Beogradu i peva u grupi “Zaa”.

ZAA je reggae-rock band koji sam otkrio pre par godina sasvim slučajno pogledavši njihov spot na “youtube”-tu i odmah mi se dopao. Iako je bilo još grupa koji su spajali rock, reggae, ska i slične žanrove oni su mi odskočili kvalitetom pevanja i aranžmanskim rešenjima. Oni postoje već osam godina i imaju tri albuma.Na prva dva albuma pevala je Darka Rajić i na tim albumima je bilo dobrih pesama i ritmova i naslućivalo u šta bi to ZAA trebalo da preraste ali je dolaskom Sanje sve postavljeno na svoje mesto, ritmovi su postali jači, gitare žešće a duvači agresivniji, tekstovi sve bolji i direktniji a ukupan utisak – više nego povoljan.

Pevaju na engleskom, Kažu-ne bi ni mogli drugačije, jer je engleski univerzalni svetski jezik. Složio bih se, mada znam mnoge koji će me popljuvati zbog toga. Klasična forma singlova, odavno već zaboravljena na našoj sceni kod njih dobija pun smisao, nižu se “Hope”,”Irie & Cool”,”Slide Baby”,pa “I Drive”,”What About”…To je već polovina albuma. Mogao bih da nabrajam kakve sam žanrove i podžanrove moderne popularne muzike uspeo da prepoznam na ovom albumu ali to bi potrajalo, ukratko ovo je pravi, pravcati “crossover”,”miš-maš” iliti po naški “smuti pa prospi” ali je ovo tako smišljeno smućeno da je dobijen jedan od najboljih rok albuma u zadnje vreme.Imao sam prilike da ih pogledam uživo i zvučali su više nego sjajno, svirački i pevački nadahnuto i izgledali su kao bend koji ZNA šta hoće i kako to treba da se radi. Ništa čudno kad imaju kilometražu od preko 200 odsviranih koncerata. Sanja je jedna od najtalentovanijih pevačica na ovim prostorima i suvereno vlada stejdžom a glasom vas ostavlja bez reči i bez daha.Kruševačka šestorka “razvaljuje za sve pare” i krči put ka vrhu. Drago mi je da i van prestonice niču sjajni bendovi vredni pažnje.

Ne bih vas više zadržavao ,odoh da slušam “What About”

A mogli biste i vi.

https://youtu.be/EJhkQu_–xA

 

13090180

(Visited 41 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Anonymous

    Bravo ,DOTKOM,sjajni ste !

Leave a Reply