Nepolitikin Zabavnik

Život

ZARADITE NA KRIPTU VIŠE NEGO ŠTEDNJOM U BANCI 1

Celsius projekat

U prethodnom članku smo pisali o CeFi i DeFi projektima i njihovim razlikama.

Jedan od CeFi projekata koji je u poslednjih nekoliko meseci zabeležio neverovatan uspeh je Celsius.

Celsius token grafikon – izvor coingecko

Šta je Celsius wallet?

Celsius wallet je novčanik za kripto valute koji za razliku od klasičnih kripto novčanika nudi veoma interesantne pogodnosti svojim korisnicima. Pod sloganom “Unbank yourself”, Celsius predstavlja potpuno jedinstvenu alternativu bankama u želji da svim korisnicima omogući što bolje uslove. Ova kompanija stavlja interese svojih korisnika pre zarade i zbog ovakvog pristupa je veoma cenjena u kripto svetu. Čak 80% prihoda Celsius-a se vraća zajednici okupljenoj oko ovog projekta.

Kompanija se trudi da bude što transparentnija sa svojim korisnicima tako da skoro sve podatke vezane za funkcionisanje možete pronaći na njihovom sajtu i Help Center-u.

Navešćemo neke od mogućnosti Celsius projekta.

Kamata za držanje kriptovaluta u novčaniku

Ideja je da svako može da napravi Celsius novčanik i da bez obzira na količinu sredstava prima kamatu koja se kreće između 3% i 17.78% na godišnjem nivou. Kamata zavisi isključivo od toga koja je kripto valuta u pitanju i može se promeniti na nedeljnom nivou zbog promena u potražnji za tom kripto valutom na tržištu. Listu od preko 30 podržanih kripto valuta kao i odgovarajuće kamatne stope možete videti na sajtu Celsius Network-a.

Ukoliko koin koji imate nije na listi, postoji dobra šansa da će biti dodat na ovu listu uskoro. Novi koini se dodaju skoro svake nedelje, a uslov je da za tim koinom postoji dovoljna potražnja.

Kamatu je moguće primati u dva oblika, in-kind (u istom koinu koji držite) i u CEL tokenima. Ukoliko se odlučite da kamatu primate u CEL tokenima, postoji mogućnost da na osnovu loyalty programa dobijete i do 30% bolju kamatnu stopu u odnosu na in-kind opciju. Ukoliko je kamata in-kind za neki koin 10%, sa najboljim loyalty tier-om možete dobiti 13%. Trenutno, opcija za primanje kamate u CEL tokenima nije dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama zbog lokalne kripto regulative.

Povoljni kripto krediti

Pored mogućnosti da zaradite kripto na kripto kamatu, Celsius Vam nudi i mogućnost da založite svoje kripto valute kako biste dobili povoljan kredit koji možete uzeti u stablecoin-ima ili američkim dolarima koji se šalju direktno na Vaš bankovni račun. Kamate za ove kredite kreću od 1% na godišnjem nivou(APR), a najveća kamatna stopa je 7.95%. Što više kripto valuta možete da založite to će Vam kamata biti manja.

Imajte na umu to da ćete morati da zaključate minimum dva puta veću vrednost kripto valuta u odnosu na iznos koji ćete dobiti na korišćenje. Nakon što kredit vratite, na wallet Vam se vraćaju koini koji su bili zaključani.

Kredite možete uzeti na do 36 meseci i bitno je napomenuti da na mesečnom nivou plaćate samo kamatu. Glavnica se može vratiti pred završetak poslednjeg meseca kredita.

Ostale Celsius pogodnosti

Celsius između ostalog nudi i mogućnost slanja i primanja kripto valuta između svojih korisnika uz pomoć CelPay opcije. Ne postoji naknada za korišćenje usluge, a transakcija se izvršava čim je potvrdite.

U partnerstvu sa Gem-om i Simplex-om, Celsius nudi mogućnost kupovine kripto valuta kroz aplikaciju. Nažalost, opcija za prodaju još uvek nije dostupna, tako da ako želite da prodate svoje kripto valute, to ćete morati da uradite preko nekog drugog servisa (slanjem na menjačnice poput Cex, Bitrex, ECD)

Još jedna od pogodnosti je mogućnost zarade kamate na Tether Gold PAX Gold (tokeni koji su vezani za cenu zlata). To znači da je moguće dobijati kamatu za zlato u zlatu odnosno tokenu zlata.

Celsius token

U okviru Celsius projekta, postoji i Celsius token koji pruža dodatne pogodnosti korisnicima. Kao što smo u prethodnom delu teksta naveli da je moguće dobiti bolju kamatu uz CEL token, tako je moguće dobiti i popust na kamatu kredita. Popust takođe zavisi od loyalty tier-a. Postoje 4 nivoa: Bronze, Silver, Gold i Platinum. Vaš nivo će zavisiti od toga koliko procenata vredi CEL token na vašem Celsius novčaniku.

Dodatne pogodnosti CEL tokena izvor: Celsius.network

Postoji fiksan broj CEL tokena i ni na koji način nije moguće stvoriti još. Tačan broj je 695,658,161 CEL. U cirkulaciji se trenutno nalazi 528,658,161 odnosno 76% svih CEL tokena, dok je 24%(167,000,000) zaključano. Tačne adrese na kojima su zaključani tokeni možete videti na sajtu. Cena jednog CEL tokena u trenutku pisanja ovog članka kreće se oko 5.54 dolara.

Kako Celsius zarađuje?

Sve ovo zvuči super, ali se postavlja vrlo bitno pitanje. Kako Celsius zarađuje koine koje distribuira na svom novčaniku u vidu kamata?

Celsius zarađuje tako što koine pozajmljuje velikim menjačnicama, institucionalnim trgovcima i hedž fondovima. Svaka od kompanija koja sarađuje sa Celsius-om mora da prođe rigoroznu proveru sigurnosti kao i da obezbedi adekvatan kolateral za dobijanje pozajmice. Na ovaj način se Celsius štiti svoje korisnike od potencijalnih gubitaka. Takođe tu su i kamate na retail kredite koje plaćaju korisnici.

A osiguranje?

Obzirom na to da se sredstva na platformi pozajmljuju kako bi Celsius mogao da zaradi, pitanje osiguranja je diskutabilno. Preporučujemo da pročitate dostupne artikle vezane za osiguranje na Celsius help centru kao i Terms of Use.

Šta nas čeka u budućnosti i na čemu trenutno radi Celsius?

Postoji nekoliko bitnih stvari na kojima trenutno radi Celsius. Jedna od tih stvari je pristup Celsius-u preko web pregledača. Trenutno je moguće pristupiti novčaniku samo uz pomoć aplikacije koja je dostupna za Android i iOS. Nažalost nemamo tačan datum kada će ova opcija biti dostupna korisnicima.

Druga velika stvar je menjačnica u okviru wallet-a. Postoji DeFi CelSwap menjačnica koju je kreirala Celsius zajednica uz pomoć Celsius-a. Ova menjačnica je još u ranoj fazi, ali se radi na integraciji menjačnice u Celsius wallet. Cilj je da pruži usluge zamene kripto valuta uz minimalne troškove po korisnike.

Postoji mogućnost da će Celsius napraviti svoju karticu koju će biti moguće koristiti u svim prodavnicama, poput ostalih platnih kartica. Za ovaj poduhvat imamo jako malo informacija. Pretpostavlja se da će Celsius uvesti kartice tek kada bude bilo potpuno sigurno sa stanovišta zakonske regulative.

Ideja je da se od wallet-a napravi one-stop-shop za sve kripto potrebe. Na ovaj način Celsius pokušava da ispuni svoju misiju, da uključi novih 100 miliona korisnika u kripto svet.

Zaključak

Ukratko, ovo je bio prikaz jednog od CeFi projekata koji je postigao veliki uspeh u kripto svetu. Postoji mnoštvo dobrih DeFi i CeFi projekata, a Celsius je samo jedan od njih. U svakom slučaju, treba biti oprezan i dobro istražiti servis koji želite da koristite. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane koje vredi sagledati pre korišćenja.

Verujemo da će naredni period doneti razne novine u ovoj sferi i jedva čekamo da ih vidimo na delu.

BONUS

Ako vas je zainteresovao Celsius projekat i želite da se uključite možete iskoristiti moj referal link i prilikom registracije unesite  moj referral code 128774c081. Kod se obavezno unosi na startu prilikom registracije jer ga naknadno nećete moći uneti, sama aplikacija vas pita da li imate referal.

Koristeći moj referal kod obezbedićete sebi bonus koji u ovom trenutku iznosi 30$ u BTC ako u aplikaciju ubacite 200$ ili više u bilo kojoj kripto valuti i ta vrednost ostane 200$ ili više mesec dana (znači vrednost kripta ne padne ili Vi ne podižete kripto da cifra bude ispod 200$). Tek po isteku tih mesec dana ako na računu imate 200 ili više dolara dobijate bonus.

Još jedan način da uvećate svoj bonus za prvih mesec dana je da po registraciji iskoristite i promo kod koji Celsius daje na stranici za download aplikacije – link. Trenutni promo kod je za 40$ u DAI valuti.

Da pojasnim na mom primeru.

Ja sam se registrovao preko referal koda i njega odmah uneo pri registraciji na Celsius servis, potom na njihovom sajtu sam našao kod za 30$ u BTC i uneo i njega da bih tek potom prebacio nešto više od 200$ u ETH na moj Celsius račun (zbog skupih transakcija na Ethereum mreži Vi ne morate prebacivati ETH već možete prebaciti bilo koju drugu kripto valutu, npr Litecoin ima male cene transakcija).

Srećom ETH nije padao, naprotiv čak je cena rasla i nakon mesec dana pošto je na mom računu bila cifra veća od 200$ dobio sam 20$ BTC (za referal jer su tada toliko davali) i plus 30$ BTC na osnovu promo koda sa njihove web stranice. Lep bonus u znak dobrodošlice i kamata za prvih mesec dana zar ne?

Još jednom moj referal kod je: 128774c081

Kupovina kripta

Naravno da bi koristili Celsius prvo morate posedovati ili kupiti željenu kripto valutu. Kupovinu kripto valuta možete obaviti na nekoj od sledećih menjačnica: Cex, Bitrex, Binance i jedna domaća ECD.

 

 Za kraj ovog članka moram da navedem pre nego se upustite u kripto investiranje ili trgovanje uradite svoje istraživanje i edukujte se što bolje možete.

ODRICANJE ODGOVORNOSTI

Ovaj članak je informativno-edukativno-zabavnog karaktera i ne treba ga shvatiti kao finansijsko savetovanje.

Ja nisam finansijski savetnik!!

Kripto tržište je rizično i u njemu učestvujete na sopstvenu odgovornost.

 

U sledećem članku čitajte o još jednom zanimljivom projektu pod imenom  SwissBorg

 

Ako vam se članak dopao i želite da me podržite, možete to učiniti donacijom:

Doniraj PayPal ili 

Litecoin

LPwLTm8LLy9Pc94E71rbbdQY8vERrxSS3d

Bitcoin Cash

bitcoincash:qp8txu6u6uejs28gymzddd0he9gx89gzlvp5kueu5c

Dash

XjErqWVPw4JSAR6LevDfQTgiHGRRsq3oze

TetherUSD

0x502B792E85b592f95b7016F6D7d01D8c9A28A182

ZCash

t1gGuWP1cKpc8iewS39K2RuCwxsaWixPsge

Bitcoin

1F4H8KDexStBrWSzAhmT2uUwCAVBpU47tf

Ethereum

0x502B792E85b592f95b7016F6D7d01D8c9A28A182

Zilliqa

zil15lj43yw4pnkeygmghpa9kurqww3f6x75yq6j6u

Doge

DCSyU9t1uomCmQNuM4LRvbvoJJtEK9ANwi

Tron

TVXE3C4is4bbos3bBguoXtHWpFfai6djZ5

Polkadot

12HDKGMxUKu9MWGWToHFANi7uHCLKoEVqCsYRTqGGtRRyNrs

ChainLink

0x502B792E85b592f95b7016F6D7d01D8c9A28A182

Cosmos

cosmos16kyzu6ldl5cndr8u362cs2jzqs89zyey9uvrn3

Tezos

tz1fw2Cg2TDyKQaWYdP7g87rJ3L7LcWeUqBo

Binance Coin

bnb1kh780x7epgnka7nzhxwlsffhgkvulmtxdd9nfl

EnjinCoin

0x502B792E85b592f95b7016F6D7d01D8c9A28A182

 

by: Keiser Soze

(Visited 87 times, 1 visits today)
%d